Edith Carlmar - norsk films førstekvinne

100 års markering for Norges første kvinnelige spillefilmregissør.

Edith Carlmar ble født Edith Marie Johanne Mathiesen, den 15.11 1911, da Oslo fremdeles het Kristiania. At hun skulle bli Norges første kvinnelige spillefilmregissør lå opplagt ikke i kortene.

Hun ble født av en ugift mor, bodde de første leveårene i fosterhjem og hadde sin røffe barndom på Østkanten i små kår, men med mye morskjærlighet, musikk og kunst. Tidlig begynte hun både å danse og spille teater.

Hun giftet seg så vidt fylt 18 år med den nærmere ti år eldre Otto Carlmar, mannen hun senere kom til å danne produksjonsselskapet Carlmar Film AS med. Fra 1949 til 1959 regisserte og produserte Edith Carlmar, sammen med ektemannen Otto, ti spillefilmer og flere kortfilmer. Innimellom og etter regissørkarrieren jobbet hun også som skuespiller, frilansskribent og kontordame på Statens Kunstindustrihøyskole, før hun gikk av med pensjon i en alder av 70 år.

Edith Carlmar var glemt av filmhistorien i mange år, men på slutten av 1980-tallet fanget filmjournalister interesse for filmene hennes igjen, og i de siste årene hun levde reiste hun på filmfestivaler verden over, som invitert gjest med filmene sine. Hun var en strålende dame, kontroversiell og tøff med en egen evne til å skape stor glede og humør rundt seg.

Edith Carlmar døde i 2003 og vil for alltid ha en særegen posisjon som filmpioner – som Norges første, kvinnelige spillefilmregissør.

Utgivelsen av portrettfilmen "Edith Carlmar - bedre enn sitt rykte" ble gjort for å markere 100 års dagen til Edith Carlmar 15.11 2011. I filmen får vi se Agnes Moxnes intervjue en åpenhjertig filmregissør, som forteller om sine filmer og fra tiden de ble laget.

 
 
Filmografi, spillefilmer:
Døden er et kjærtegn, 1949.
Skadeskutt, 1951.
Slalåm under himmelen, 1957.
Ung flukt, 1959.

Filmografi, kortfilmer/dokumentar:
Sunnmøre, 1950.
Litt om boka gjennom 100 år, 1950/51.
Langåra, et ferieparadis, 1953.
Sonja! 1953.
Bak kulissene, 1964/65.
 
 
 
 
 

 



Tilbake til forsiden