Hvorfor hører påske og krim sammen?

Hvorfor hører påske og krim sammen?

Her en en av teoriene til den særnorske tradisjonen

Hvorfor assosieres akkurat påsken med krim? Her er en av teoriene til denne særnorske tradisjonen. 

Tradisjonen med påskekrim hevdes å ha sin opprinnelse i 1923. Lørdag før palmesøndag i 1923 rykket nemlig Gyldendals forlegger, Harald Grieg, inn en noe utradisjonell annonse på forsiden av Aftenposten. Annonsen lignet et vanlig nyhetsoppslag med tittelen "Bergenstoget plyndret i natt".

Annonsen trakk stor oppmerksomhet og reklamerte for den nye spenningromanen til Nordahl Grieg og Nils Lie, gitt ut under psevdonymet Jonatan Jerv. Denne boken regnes som Norges første "påskekrim", og boken solgte godt både i Norge og Sverige. Det var tydelig at folk likte ideen om påskekrim. Året etter fokuserte også Aschehoug på krim ved påsketider. Siden har påsken blitt innarbeidet som høysesong for krim.
 

Boken ble filmatisert som stumfilm 1928

I 1928 dannet suksessromanen utgangspunkt for den første norske storfilmen med internasjonale ambisjoner. Budsjettet var rekordhøyt, og alt lå til rette for suksess. I filmens handling er det rikelig med spenning og kjærlighet. Hovedrollene ble spilt av datidens store stjerner: Paul Richter fra Østerrike, og hans norske kone Aud Egede-Nissen. Det var påkostede og spektakulære scener med ranere på flukt i flott fjellnatur.

Filmen er en romantisk komedie om studenten og sportsmannen Tom som forsøker å vinne den vakre Gretes gunst ved å foreta et væpnet ran på nattoget fra Oslo til Bergen, natt til 1. april. Forbrytelsen skal skape publisitet for NSB  og samtidig gi Tom fast stilling som reklamesjef ved jernbanen.

"Bergenstoget plyndret inatt" ble entusiastisk mottatt av publikum og presse i sin samtid. Kritikerne roste filmen som et stort fremskritt for norsk film, og den ble en av de best besøkte stumfilmene, med i overkant av 100.000 tilskuere på kino i Norge. Se filmen HER

Kilde: Adressa

Fra påskekrim til påskefarse

Dersom påskekrim og grøss og gru ikke er helt din greie, så foreslår vi at du kan heller vise en skikkelig påskefarse. I klassikeren Fjols til fjells kan du se hvordan man feiret påske på 1950-tallet, og vi garanterer fortsatt påskestemning selv om filmen faktisk ble laget for over 60 år siden!

 God påskefilm! 



Tilbake til forsiden