Vakker norsk stumfilmklassiker

Brudeferden i Hardanger var en av norsk films største suksesser da den kom i 1926 basert på ett av Norges mest kjente malerier. Nå kan du se den her, nyrestaurert og med ny musikk.
Se

Brudeferden i Hardanger(1926)


Rasmus Breisteins vakre og storslagne stumfilm er restaurert og tilgjengeliggjort av Norsk filminstitutt på Filmarkivet. Filmkomponisten Halldor Krogh har satt sammen det originale partituret til filmen og også komponert ny musikk.

Et av Norges mest kjente malerier ble på tjuetallet forvandlet til et stumfilmdrama fra Bygde-Norge. Med stjernen Åse Bye i hovedrollen som den forsmådde Marit, skildrer filmen en dramatisk historie om svik og tilgivelse i nasjonalromantisk drakt. Og selvfølgelig: Med en ekte brudeferd i Hardanger. Filmen var laget på en tid da Norge nylig hadde blitt en selvstendig nasjon, og man var svært opptatt av nasjonale symboler som bunader, folkemusikk og storslått norsk natur. Regissør Rasmus Breisteins filmer er gjerne satt til norsk, storslått natur og nasjonale fortellinger.Brudeferden i Hardanger(1926)
er bygget på boka Marit Skjølte av Kristofer Janson fra 1865, som igjen er bygget på maleriet, og beskriver den unge Marit som venter på kjæresten Anders. Anders reiser til Amerika, som mange fattige nordmenn gjorde mellom 1850 og 1900, og skal vende tilbake etter to år. Men fire år senere har fortsatt ikke Marit hørt noe fra ham. Da det arrangeres stort bryllup på storgården Bjørve, drar Marit dit, uten å vite at det er hennes elskede Anders som gifter seg med odelsjenta Kari. 

Trykk her for å se filmen

Brudeferden i Hardanger(1926)


Tilbake til forsiden