Nyrestaurert polarhistorie

Se de unike filmklippene fra Roald Amundsen og Lincoln Ellsworths flyveekspedisjon i 1925.

Filmen fra den dramatiske flyekspedisjon til Roald Amundsen og Lincoln Ellsworth i 1925 er endelig tilgjengelig på Filmarkivet.

 

21. mai 1925 tok Roald Amundsen og Lincoln Ellsworth av fra Svalbard i et forsøk på å være de første som krysset Nordpolen med fly. De startet fra Ny-Ålesund på Svalbard med to fly og et mannskap på seks.  Men det ene flyet havarerte underveis og ekspedisjonen nådde aldri sitt mål. Flere uker var de strandet i isødet. Men de klarte alle å redde seg tilbake med det ene flyet og ble mottatt som helter da de kom tilbake.

Norsk filminstitutt og Nasjonalbiblioteket viste den helaftens dokumentarfilmen fra den dramatiske ekspedisjonen på dvd søndag 23.01 under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), på åpningsdagen for Nansen Amundsen-året 2011.

Norsk filminstitutt og Nasjonalbiblioteket ga i 2010 ut Roald Amundsens Sydpolsferd (1910 – 1912) på dvd. Filmen er fra ekspedisjonen der Amundsen skrev verdenshistorie som førstemann på Sydpolen. Filmen er en av få filmer på UNESCOs verdensarvliste.

Roald Amundsen – Lincoln Ellsworths flyveekspedisjon 1925

Roald Amundsens Sydpolsferd (1910 – 1912)Tilbake til forsiden