Arild Kristo - fotograf og filmskaper

Arild Kristo (1939-2010) har vært omgitt av myter og har satt spor etter seg i norsk film- og fotohistorie. Nå kan du se filmene hans på Filmrommet.


Arild Kristo (1939-2010)

 

                   

Kristoball      Undergrunnen      Mirakel       Eddie & Suzanne   Arild Kristos verden

 

Kortfilmene hans har internasjonal kultstatus, og bildene hans er innkjøpt av MoMA i New York. På 60- og 70-tallet markerte han seg som en nyskapende og talentfull fotograf og filmskaper, men opplevde å bli en av Norges mest refuserte regissører.
 
Arild Kristo var en av Norges mest anerkjente fotografer internasjonalt. Han tok fotoutdannelse i USA, og jobbet som frilanser i USA og Europa, og ble tildelt flere internasjonale priser. Mest kjent er bildeserien Gutten fra Berlin-muren. Sammen med fotografene Robert A. Robinson og Dan Young dannet han bildebyrået Manité i 1962 etter modell av Magnum. Bildene hans er innkjøpt av Museum of Modern Art i New York. Stenersenmuseet i Oslo har også nylig stilt ut bildene hans.
 
Blant verdens viktigste kortfilmer
 
Kristo debuterte som regissør med kortfilmen Undergrunnen(1966), som vakte oppsikt under filmfestivalen i Berlin. Undergrunnenskulle egentlig være en dokumentar om Oslos T-baner, men Kristo utvidet tematikken til å lage en politisk film med klipp fra demonstrasjoner, krig og katastrofer. Med Kristoball(1967) gjorde han seg for alvor bemerket. Dette er en leken og musikalsk kortfilm om en ung regissørs kvaler og problemer. Kristoball ble kåret til en av de 100 viktigste kortfilmer noensinne ved kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand i anledning filmens hundreårsjubileum i 1995.
 
Kort karriere i langfilm
 
Arild Kristos eneste spillefilmEddie og Suzanne er en Romeo og Julie-historie, en road-movie og en tragedie. Eddie er løslatt på prøve, reiser til Sverige og forelsker seg i Suzanne, datteren til en tyrannisk politimester. Det tok Kristo seks år å få ferdig filmen på grunn av pengemangel. Bjørn Granum skrev rosende i Arbeiderbladet: “Her er det bilder som en bare ikke har sett maken til i noen norsk film noen gang”, og videre ”Han må ikke bli en av våre altfor mange én-filmsregissører”. Slik skulle det likevel gå - Arild Kristo, som døde i 2010, etterlot seg denne ene spillefilmen, to kortfilmer og en serie utsøkte fotografier.
 
På Filmarkivet kan du også se Kristos kortfilm Mirakel og dokumentarfilmen Arild Kristos verden.
 

Torsdag 5. mai åpnet Norsk filminstitutt dørene for utstillingen av Arild Kristos fotografier, serien av Kristo-filmer på Cinemateket og lanseringen av spillefilmen Eddie & Suzannepå DVD. Les mer om Arild Kristo i Filmens HusRelaterte lenker:


    *
NFI-redaktør Jan Erik Holst om Arild Kristo
    *
Innspillingsleder Marco Pannaggi om Arild Kristo
 
 Tilbake til forsiden