Fjellfinnhua

Omdiskutert og prisbelønnet norsk dokumentarfilm!

Fjellfinnhua er en dokumentarfilm fra 2010 som tar opp spørsmål omkring rådende konflikter som fremdeles ser ut til å herske mellom nordmenn og norske samer. Da regissøren jobbet som tv-journalist i NRK for noen år tilbake, kom hun til å bruke uttrykket ”fjellfinnhua” som betegnelse på samisk hodeplagg. Dette resulterte i sterke reaksjoner fra seerne, hvor mange mente at Guro Saniola Bjerk hadde uttrykt seg rasistisk på vegne av det samiske.Dette satte Bjerk på ideen om å lage en dokumentarfilm om dette tabubelagte temaet: Finnes det virkelig rasistiske holdninger mellom samer og nordmenn i dag – i vår moderne tid?

Filmen reiser mange spørsmål, innhenter en del svar og avdekker understrømmer av holdninger man kanskje ikke skulle tro levde i beste velgående fremdeles. På denne måten har filmen etter sine første visninger i 2010 vakt stor debatt i Norge og i de samiske miljøene.

Filmen ble nylig nominert til ERASMUS EUROMEDIA AWARD i Wien (14.oktober 2011) hvor filmen vant "Erasmus EuroMedia Special Award for Education and Ethics". Vi gratulerer!

Filmen vant også pris for beste dokumentarfilm ved Den Norske Dokumentarfilmfestvalen i Volda (2010) og er blitt vist ved en rekke filmfestivaler i Norge.

Du kan se filmen HER.

Om regissøren Guro Saniola Bjerk: Regissøren er født i Finnmark (1971) og eier sitt eget filmselskap, Saniola Productions. Bjerk er opptatt av å lage ”filmer med mening”, som hun sier. Fjellfinnhua er hennes femte film.

Bildet: Regissøren av Fjellfinnhua, Guro Saniola Bjerk.Tilbake til forsiden