Amandaprisen 2011

Vi vil gratulere årets Amanda-vinnere! Flere av filmene kan du se her på Filmrommet.

Amanda-prisutdelingen er den største årlige begivenheten som arrangeres for Film-Norge, og den avholdes i forbindelse med filmfestivalen i Haugesund. Den ble første gang delt ut 17. august 1985. Vinnerne mottar en statuett utformet av Kristian Kvakland. Initiativet til prisen ble tatt av filmprodusent Bente Erichsen. Navnet Amanda er ikke filmrelatert, men kommer av visen «Amanda fra Haugesund».
 

Kveldens største vinner

Årets store norske filmprisutdeling gikk av stabelen lørdag 20.august, og det var mange vinnere, men den som likevel ble den største vinneren var Maria Sødahls Limbo. Filmen tok med seg hjem fem av ti priser som den var nominert til. Prisene ble gitt for beste kvinnelige skuespiller (Line Verdal), beste kvinnelige birolle (Lena Endre), beste foto, beste produksjonsdesign/ scenografi og beste lyddesign.Folkets Amanda

For femte gang har publikum vært med på å stemme fram sin favorittfilm til prisen Folkets Amanda. Prisen er et samarbeid mellom VG, TV 2 og Den norske Filmfestivalen. Prisen har fått stor betydning og prestisje, og prisen gikk i år til Trolljegeren, som også vant for Beste visuelle effekter. Filmen har også rukket å få priser i utlandet.Æresprisen

En tydelig overrasket og rørt Bjørn Floberg tok imot årets æres-Amanda for sin innsats i norsk film gjennom 40 år. Prisen ble delt ut av hans gode venn og motspiller i Varg Veum-filmene, Trond Espen Seim.

Bjørn Floberg ble født 12. september 1947, han har medvirket i utallige filmer og en lang rekke teaterforestillinger. Han startet sin karriere på 1970-tallet, og fikk sitt gjennombrudd med hovedrollen i Telegrafisten i 1993.

En av hans siste filmroller er som etterforskeren Hamre i serien om Varg Veum. Han har også hatt fremtredende rolle som blant annet krimforfatteren Jon Holt i Insomnia (1997) - se flere av filmene som Bjørn Floberg har medvirket i HER.
 

 

Beste barnefilm

Elias og jakten på havets gull, noe så sjeldent som en ren norsk animasjonsfilm, vant prisen for årets barnefilm. Den konkurrerte mot Jørgen + Anne = sant og Keepern`n til Liverpool.


HER kan du se filmen om Elias.

Prisen for Beste utenlandske kinofilm gikk til Another Year, regi Mike Leigh, som også er tilgjengelig her på Filmrommet.

 

Fullstendig liste over prisvinnerne:

Beste norske kinofilm: Kongen av Bastøy, produsent Karin Julsrud for 4 ½
Folkets Amanda: Trolljegeren, regi André Øvredal
Amanda-komiteens Ærespris: Bjørn Floberg
Beste barnefilm: Elias og jakten på havets gull, regi Lise I. Osvoll, produsent John M. Jacobsen og Sveinung Golimo for Filmkameratene
Beste regi: Erik Skjoldbjærg, Nokas
Beste kvinnelige skuespiller: Line Verndal, Limbo
Beste mannlige skuespiller: Henrik Rafaelsen, Sykt lykkelig
Beste kvinnelige birolle: Lena Endre, Limbo
Beste mannlige birolle: Trond Nilssen, Kongen av Bastøy
Beste filmmanus: Christopher Grøndahl, Nokas
Beste foto: Manuel Alberto Claro, Limbo
Beste produksjonsdesign / scenografi: Niels Sejer, Limbo
Beste visuelle effekter: Marcus B. Brodersen og Øystein Larsen, Filmkameratene, Trolljegeren
Beste musikk: Johan Söderqvist, Kongen av Bastøy
Beste klipp: Christoffer Heie, Jørgen + Anne = sant
Beste lyddesign: Hugo Ekornes, Limbo
Beste kortfilm: 1994, regi Kaveh Tehrani, produsenter Kaveh Tehrani, Christian Lien Jensen og Marthe Haakensen
Beste dokumentarfilm: Reunion – Ten Years After the War, regi Jon Haukeland, produsent Charlotte Røhder Tvedt for Medieoperatørene
Beste utenlandske kinofilm: Another Year, regi Mike Leigh, distributør SF Norge
Amanda-komiteens Gullklapper: Celine Engebrigtsen og Kjersti Paulsen, castingagenter
 

 Tilbake til forsiden