Nyhetsbrev for oktober

Les filmnyheter og få tips fra Filmrommet: Filmo anbefaler hele fem ulike filmer denne måneden. Ny prisbelønnet og omdiskutert norsk dokumentarfilm er tilgjengelig, samt en hel drøss med nye filmer er publisert den siste måneden.

Barnas filmrom

Tema: Mobbing
Mobbing er et problem i den norske skolen. Til tross for lover og regler, og mye mobilisering, er det hardt å motkjempe. Filmo vil gjerne bidra til å sette fokus på mobbing og har funnet frem til fem filmer som passer godt som igangsetter i samtalegrupper:

1. "Ædda Bædda"
(7 min. 1.-5. trinn)
: Om å ta en liten hevn over plageåndene.

2. "Dykk"
(5 min. 2.-5. trinn)
: Sønnene til morens nye kjæreste er en plage for Joakim, og moren har nok med sitt. En sommerdag skjer det noe uventet som åpner øynene på alle.

3. "Bulle bare bor her"
(23 min. 6.-7. trinn)
: Bulle passer ikke inn blant de andre på skolen. Det er strenge krav til hva som er kult og ikke, og Bulle blir "droppet" av vennninen Tona for at hun skal passe inn blant de andre.4. Pitbullterje
Spillefilm, 1t 25min:
Passer best for 8.,9. og 10. trinn.
Filmen vant Amanda for Årets barne- og ungdomsfilm 2006. Nominert i hele 5 kategorier.


Filmstudieark tilknyttet filmen finner du her
.
Se filmen
HER.

 

5.
Ungdommens råskap
Dokumentar, 1t 25min:
Passer best for 10. trinn og videregående skole. En observerende dokumentarfilm som følger elever ved 10. trinnet på Hauketo ungdomsskole utenfor Oslo de siste månedene før eksamen.

Filmstudieark tilknyttet filmen finner du
her.
Se filmen
HER.

 Hilsen FilmoPrisbelønnet og omdiskutert dokumentarfilm

Fjellfinnhua
Dokumentar, Norsk tekst. 52 min.

Bildet: Regissøren av Fjellfinnhua, Guro Saniola Bjerk.

Fjellfinnhua (2010) er en dokumentarfilm som tar opp spørsmål omkring rådende konflikter som fremdeles ser ut til å herske mellom nordmenn og norske samer. Da regissøren, Guro Saniola Bjerk, jobbet som tv-journalist i NRK for noen år tilbake, kom hun til å bruke uttrykket ”fjellfinnhua” som betegnelse på samisk hodeplagg. Dette resulterte i sterke reaksjoner fra seerne, hvor mange mente at hun hadde uttrykt seg rasistisk på vegne av det samiske. Dette satte Bjerk på ideen om å lage en dokumentarfilm om dette tabubelagte temaet: Finnes det virkelig rasistiske holdninger mellom samer og nordmenn i dag – i vår moderne tid?

Filmen vant pris for Beste dokumentarfilm på Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i 2010 og ble nettopp nominert til ERASMUS EUROMEDIA AWARD i Wien 14.oktober 2011 hvor filmen vant "Erasmus EuroMedia Special Award for Education and Ethics". Vi gratulerer!


Les mer om filmen HER.
Se filmen HER.
Et utvalg nye filmer på Filmrommet:

 

 Tilbake til forsiden