Velkommen til en skeiv verden!

Se norske pionerfilmer om homofili og transseksualitet.

Dokumentarfilmskaperne Jan Dalchow, Ivan Gasparini og Trond Winterkjær var de aller første som laget dokumentarfilm om det å leve som homofil i Norge. Filmrommet legger nå ut disse flotte filmene, som fremdeles er relevant i dag.

Du kan også finne alle filmene på DVD, utgitt av Norsk filminstitutt med fyldig bonusmateriale – hvor man blant annet møter noen av filmenes hovedpersoner i dag. Her reflekteres det over tiden som er gått siden filmene ble laget og hvordan livet oppleves som homofil i dag. Her finnes også et intervju hvor ”Kim” Friele, den kjente pioneraktivisten for homofiles rettigheter, deltar.

BE - skitne, syndige meg – handler i hovedsak om skam, religion og homofili. Jeg elsker hvem jeg vil – her treffer vi unge homofile og lesbiske, som forteller om veiene ut av ”skapet”, og til slutt 100% menneske, hvor vi blir kjent med unge Monica, som er født som gutt og som gjennomgår en kjønnskorrigerende operasjon, slik at hun kan leve kvinne fullt ut.

I tillegg har vi tatt med den korte fiksjonsfilmen Fremragende timer (basert på en sann hendelse), der en ung gutt oppsøker en voksen mann for å ha sex. Kontakten blir ”oppdaget”, og filmen stiller spørsmål omkring seksuell umoral, dobbeltmoral, hysteri og frivillighet.

 

Alle filmene egner seg for ungdom fra og med 9.de klassetrinn.Tilbake til forsiden