PÅSKE + KRIM = SANT

Påskekrim hevdes å ha sin opprinnelse i 1923.

PÅSKE + KRIM

Den særnorske tradisjonen med påskekrim hevdes å ha sin opprinnelse i 1923. Lørdag før palmesøndag i 1923 rykket Gyldendals forlegger, Harald Grieg, inn en noe utradisjonell annonse på forsiden av Aftenposten. Annonsen lignet et vanlig nyhetsoppslag med tittelen "Bergenstoget plyndret i natt". Annonsen trakk stor oppmerksomhet og reklamerte for den nye spenningromanen til Nordahl Grieg og Nils Lie, gitt ut under psevdonymet Jonatan Jerv. Denne boken regnes som Norges første "påskekrim", og boken solgte godt både i Norge og Sverige. Det var tydelig at folk likte ideen om påskekrim. Året etter fokuserte også Aschehoug på krim ved påsketider. Siden har påsken blitt innarbeidet som høysesong for krim.
 

Boken ble filmatisert som stumfilm 1928

I 1928 dannet suksessromanen utgangspunkt for den første norske storfilmen med internasjonale ambisjoner. Budsjettet var rekordhøyt, og alt lå til rette for suksess. I filmens handling er det rikelig med spenning og kjærlighet. Hovedrollene ble spilt av datidens store stjerner: Paul Richter fra Østerrike, og hans norske kone Aud Egede-Nissen. Det var påkostede og spektakulære scener med ranere på flukt i flott fjellnatur
 

Publikumssuksess

Filmen er en romantisk komedie om studenten og sportsmannen Tom som forsøker å vinne den vakre Gretes gunst ved å foreta et væpnet ran på nattoget fra Oslo til Bergen, natt til 1. april. Forbrytelsen skal skape publisitet for NSB ­ og samtidig gi Tom fast stilling som reklamesjef ved jernbanen.

"Bergenstoget plyndret inatt" ble entusiastisk mottatt av publikum og presse i sin samtid. Kritikerne roste filmen som et stort fremskritt for norsk film, og den ble en av de best besøkte stumfilmene, med i overkant av 100.000 tilskuere på kino i Norge.

 

Se filmen HER

 

  

 Kilde: Adressa

 Tilbake til forsiden