Beasts of the Southern Wild

Undervisningsopplegg tilpasset ungdomsskole og videregående skole.

Se filmen her på Filmrommet.no

Filmstudieark fra Film & Kino

Målgruppe:
Ungdomsskole, Videregående, Høgskole/Universitet
Fag: Norsk, engelsk, samfunnsfag, geografi, informasjons- og mediekunnskap
Sjanger: Drama, Eventyr
Skuespiller: Quvenzhane Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Nicholas Clark, Jovan Hathaway
Regi: Benh Zeitlin
Opprinnelse: USA

 


 

Fag

Ungdomsskole

Videregående

Norsk samtale om form, innhold og formål i litteratur, teater og film og framføre tolkende opplesing og dramatisering tolke og vurdere sammenhengen mellom innhold, form og formål i sammensatte tekster
Samfunnsfag kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadene mellom fattige og rike og drøfte tiltak for jamnare fordeling definere omgrepet kultur og gje døme på korleis kultur, kjønnsroller og familie- og samlivsformer varierer frå stad til stad og endrar seg over tid
Engelsk lage, formidle og samtale om egne tekster inspirert av engelskspråklig litteratur, film og kulturelle uttrykksformer drøfte engelskspråklige filmer og andre kulturuttrykk fra forskjellige medier

 

(Filmomtale og handlingsreferat er hentet fra www.filmcentralen.dk . Materialet er, med tillatelse fra det Danske Filminstitut, oversatt og omformet slik at det passer for Filmrommets norske brukere)

OM FILMEN: «Beasts of the Southern Wild» er en av de sjeldne filmene, som fra tid til annen helt overraskende dukker opp og trollbinder både anmeldere og publikum. Filmen har ingen kjente skuespillere eller stort budsjett. Den er laget av en debuterende regissør, Benh Zeitlin, og det er uerfarne skuespillere i nesten alle rollene. Hovedpersonen spilles imponerende godt av Quvenzhané Wallis, som bare var sju år under filmingen.

Filmen er visuelt fascinerende og fylt med en svært spesiell undergangsstemning. Det er en gripende kontrast mellom vår unge hovedperson og hennes omgivelser: hun er livssterk, men står midt i et voldsomt samfunnsmessig og sosialt forfall.

Beasts of The Southern Wild er en personlig film, som ikke følger vanlige konvensjoner for historiefortelling. Filmen løfter mange ulike tema - fra klimarelaterte katastrofer, til det flerkulturelle samfunnet, til et problematisk forhold mellom far og datter. Måten historiene fortelles er med på å viske ut grensene mellom fantasi og virkelighet flere ganger i filmen. Beasts of the Southern Wild er en film elevene bør utforske. Her kan de forsøke å tolke et annet virkelighetsunivers, og bli kjent med en annen måte å fortelle historier på.

HANDLING: 6 -åringen Hushpuppy bor sammen med sin far på en liten øy utenfor kysten av Louisiana. Øya kalles av innbyggerne for 'The Bathtub", og fungerer som en liten verden for seg selv. Men, alt er ikke bare idyll i 'The Bathtub". Hushpuppys lærer, Miss Batsheeba, forklarer at isen smelter på polene, og at verden snart kommer til å gå under. Hun forteller også om de fryktelige uroksene, som i fortiden spiste huleboernes barn. I Hushpuppys bevissthet knyttes klimaendringene og uroksene sammen. Hun ser for seg at isen smelter, og at det ut av breene kommer skremmende skapninger som ønsker å spise henne.

Hushpuppys far, Wink, er dødessyk. Han forsøker å forberede Hushpuppy på å overleve på egenhånd. En voldsom storm skaper flom, og Wink og Hushpuppy driver rundt i en hjemmelagd husbåt. Deres verden har gått under, men de prøver fortsatt å holde motet oppe.

Saltvannet holder på å ødelegge The Bathtub, og Wink fatter derfor en desperat beslutning. Han sprenger en demning for å få vannet til å synke igjen. Kort tid etterpå tvangs-evakueres innbyggerne i The Bathtub. De blir brakt over til fastlandet, hvor det blir klart at Wink ikke har lenge igjen å leve. Han ønsker at Hushpuppy blir værende "i den tørre verdenen" hvor det er noen som kan ta seg av henne, men sammen med flere andre drar Hushpuppy likevel tilbake til The Bathtub. Underveis opplever hun en drømmeaktig reise ut til havet, hvor hun møter sin savnede mor. Filmen slutter med at Wink dør. Hushpuppy tar avskjed med sin far ved å sende hans døde kropp ut på havet, i en brennende båt.

Dansk filminstitutt har utarbeidet elevark til filmen i dansk og engelsk. Arkene er forfattet av Lars Knudsen. Elevarket i dansk er et fint utgangspunkt for å jobbe med filmen i norskfaget. NB: filmen heter "Hushpuppy" i Danmark.

Elevark til engelsk
Elevark til dansk (kan benyttes i norskfaget)Tilbake til forsiden