Verdensdagen for psykisk helse

Vi presenterer flere filmer med fokus på psykisk helse.

 "Se hverandre - senk skuldrene" - Verdensdagen for psykisk helse 2014

Hvert år 10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse. Siden den første markeringen av World Mental Health Day i 1992, har Verdensdagen blitt den største globale markeringen for psykisk helse. Over 150 land markerer nå denne offisielle FN-dagen for psykisk helse. I Norge markeres dagen over hele landet. 

Tema for årets kampanje er "Hverdagsstress og psykisk helse". Verdensdagen skal bidra til blant annet å sette fokus på hvordan forebygge negativt stress i barnehager og på skoler, og i den enkeltes hverdag. Filmrommet har i den anledning samlet flere spillefilmer, kort- og dokumentarfilm med fokus på psykisk helse. 

(Bildet er hentet fra kortfilmen Snill, 2006)

Den norske kortfilmen Snill fra 2006 er en animert tegnefilm for barn, basert på den Bragevinnende barneboka med samme navn av Gro Dahle og Svein Nyhus. Lussi, som filmen handler om er alltid stille, flink og pen, men selv stille jenter kan skrike som en ørn om de må. 

Lykke til, Pappa fra 2006 er en kortfilm om hvordan Erlend på 9 år syntes det er å være på besøk hos en pappa som sliter med angst. 

Kortfilmen Trette menn fra 2005 er hverdagshistorien om et ungt par hvor mannen plutselig får hjerteproblemer. Han må forholde seg til en ny situasjon og sliter med å akseptere at livsstil og stress har satt han tilbake med en risikosykdom i ung alder. Filmen bygger på Ulla-Britt Lilleaas' forskning om menns forhold til helse, arbeid og familie.

(Bildet er hentet fra spillefilmen A Single Man, 2009)

A Single Man, Tom Fords debutfilm fra 2009 er en film om avbrutt kjærlighet, om isolasjonens plass i menneskenes verden, men aller viktigst, en film om viktigheten av noen tilsynelatende små øyeblikk i livet. 

Spillefilmen Helen fra 2009 handler om en ung universitetsprofessor som tilsynelatende har alt. Men i tillegg har hun klinisk depresjon, en sykdom som gradvis tar over livet hennes. Vendepunktet til Helen blir møtet med en av sine tidligere studenter som selv har erfaring med tung depresjon. 

RELEVANTE KOMPETANSEMÅL:

Naturfag etter 4. årstrinn:

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne:

  • Observere og beskrive hvordan kroppen fungerer i ulike situasjoner
  • Samtale om ulike følelsesmessige opplevelser og reaksjoner og sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse

  Tilbake til forsiden