Helter i Telemark

I filmen Helter i Telemark blir vi med tilbake til Norge under 2.verdenskrig og en av krigens mest spektakulære sabotasjeaksjoner.


(Foto: Helter i Telemark, 1965)

Helter i Telemark

År: 1965

Nasjonalitet: Storbritannia

Regi: Anthony Mann 

Skuespillere: Kirk Douglas, Richard Harris, Karel Stepanek, Wolf Frees, Brook Williams, William Marlowe, Patrick Jordan, Alan Howard, John Golightly, Sebastian Breaks, Ralph Michael, Barry Jones, Jennifer Hilary, Mervyn Johns, Eric Porter, Anton Diffring, David Weston, Roy Dotrice, Michael Redgrave, Ulla Jacobsson. 

 Egnethet: Filmen egner seg godt i samfunnsfag og historie fra 10. trinn og oppover. 

Aktuelle kompetansemål:

Historie, kompetansemål etter 10- årssteget:

  • drøfte årsaker til og verknader av sentrale internasjonale konfliktar på 1900- og 2000-talet

Historie, etter VG3 studieforberedende utdanningsprogram:

  • gjøre rede for bakgrunnen for de to verdenskrigene og drøfte virkninger disse fikk for Norden og det internasjonale samfunn

Om filmen

Helter i Telemark fra 1965 er løst basert på den nå ganske så kjente tungtvannsaksjonen under 2.verdenskrig. På grunn av sine kunstneriske friheter og fiktive personer kan ikke filmen sies å være noen historisk korrekt skildring av den dramatiske aksjonen, selv om filmen er spilt inn på steder for mange av de faktiske hendelsene.Filmen ble i sin tid kritisert av norske motstandsfolk for ikke å skildre historien på en korrekt måte, og det var høylytt rop om boikott fra flere hold.

Nettopp på grunn av disse frihetene, danner Helter i Telemark et svært godt grunnlag for en spennende og faglig diskusjon omkring en rekke tema. Her vil det være mulig for elevene å bli kjent med en annen måte å skildre historiske hendelser på film.

Handling

Året er 1942 og vi befinner oss i det okkuperte Norge hvor Nazi-Tyskland har et overlegent grep om krigen. Deler av den norske motstandsbevegelsen for smuglet ut en mikrofilm fra Vemork tungvannfabrikk på Rjukan. Mikrofilmens innhold bekrefter de alliertes største frykt: fienden leder an i kappløpet om å fremstille den første atombomben. Det blir tidlig klart at eneste utvei er å ødelegge fabrikken. Dette er starten på en actionspekket heltefortelling om Rolf Pedersen og Kurt Straud som tar på seg oppdraget med å lede gruppen som skal ødelegge tungtvannsfabrikken.   

Se filmen HERTilbake til forsiden