Filmer med fokus på klima og miljø

Dokumentar- kort- og undervisningsfilm med fokus på klimatiske utfordringer og bærekraftspørsmål verden over.

I 2010 bestemte FN seg for at 22.april skulle være den internasjonale moder jord-dagen. Dagen blir markert av over en milliard mennesker i 190 land for å anerkjenne at jordkloden og økosystemene sørger for liv og næring til oss her på kloden. 

Markeringen av denne dagen gir en unik mulighet til å sette et ekstra søkelys på klimatiske utfordringer og bærekraftspørsmål verden over. i den forbindelse har vi satt sammen et utvalg dokumentar- kort og undervisningsfilmer som kan benyttes. 

 
(Foto: Wind of Change, 2012)

Dokumentarfilmen Wind of Change handler om hvordan klimaendringene påvirker en bondefamilie i Øst-Kenya og hva de gjør for å tilpasse seg disse endringene. Tidligere visegeneralsekretær i FN, Jan Egeland omtalte Wind of Change som "en vekker for oss alle".  Den viser frontlinjene i kampen mot klimaendringene og vi får et nært innblikk i hvordan disse endringene for mange faktisk er et spørsmål om liv eller død. Dokumentaren passer fra 12 og har engelsk tekst.      

På Filmrommet finner du også flere episoder med Blekkspruten Blekkulf, verdens beste miljøhelt! Han har alltid en smart løsning på alle problemer han og vennene hans møter på i havet, enten det er farlige skatter i skipsvrak, spøkelsesgarn, oljesøl, overfiske eller farlig søppel. Blekkulf rydder, fikser og ordner opp! For de minste barna er Blekkulf-universet et fantastisk sted å dykke ned i miljøspørsmål og bli bedre kjent med kloden vår. 

Kortfilmen Det siste norske trollet er en herlig animasjonsfilm som reflekterer over økologi og naturvern, alt sammen med elementer fra eventyrenes verden. Filmen passer fra 11 år.   

Undervisningsfilmen Klima og temperatur forklarer hva som forårsaker skiftende klima og temperaturer på kloden. Ved hjelp av filmopptak fra ulike verdensdeler, dataanimasjon og modeller får vi en enkel og oversiktlig innføring i de skiftende klimatiske forholdene på jorda. Filmen er tillatt for alle, men læringsutbyttet vil nok være best for de litt større barna. 

Undervisningsfilmen Og så kom regnet er en fantastisk naturfilm om dyrs og planters tilpasning til tørke på Afrikanske savanner. På de østafrikanske savanner er det store, årlige svingninger i nedbør og tørke. Elefantene spiller en nøkkelrolle for at andre dyr i dette økosystemet kan overleve. De forbløffende måtene elefantene og de andre organismene har tilpasset seg de ekstreme klimavariasjonene på, er hovedtema i denne undervisningsfilmen. Filmen passer fra 10 år. 


(Foto: Pandoras Promise , 2012)

Dokumentarfilmen Pandoras Promise handler om historien og fremtiden til atomkraft. Dokumentaren utforsker hvordan og hvorfor menneskehetens mest fryktede og kontroversielle teknologiske oppfinnelse nå omfavnes av mange av de som en gang var svært kritiske til atomkraft. Pandoras Promise passer fra 12 år. 

Fikentreet er en økologifilm fra regnskogen der fikentreets livsyklus illustruerer økologiske prinsipper. Filmen gir oss et godt innblikk i hvor komplekse de økologiske forholdene i regnskogen er, og filmen er derfor et godt utgangspunkt når en vil ta for seg aktuelle problemer knyttet til hensynsløs nedhugging av regnskog. 

 

På FN sine egne nettsider kan du lese mer om denne dagen. Tilbake til forsiden