FLASKEPOST FRA STILLEHAVET

Undervisningsopplegg og oppgaver til de minste barna!

"Lillebroren min Jack, fetter Jørgen og jeg bor på Tikopia sammen med mamma og pappa og lever et helt annerledes liv. Her skal vi lære hvordan de som bor her lever", sier 6 år gamle Ivi. 


Slik starter den norske reisedokumentaren om familien fra Norge som reiste til stillehavsøya Tikopia, en bortgjemt perle med litt over 1000 innbyggere. I første episode blir vi med familen på forberedelsene til den lange reisen. Ivi og lillebror Jack har siste dag i barnehagen før avreise og forteller ivrig om Tikopia og de som bor der. Både de voksne og barna som hører på stiller masse spørsmål om alt som er annerledes på Tikopia. Episoden danner et godt grunnlag for drøftelse omkring andre kulturer, forskjeller og likheter, og setter samtidig føringer for våre forventninger til familiens opphold på Tikopia.   


(Foto: Flaskepost fra stillehavet, 2014)

Flaskepost fra stillehavet er et rikt og fascinerende portrett om kulturmøter sett gjennom øynene til 6 år gamle Ivi. Her får vi innblikk i dagliglivet på Tikopia med alt det innebærer. Selv om maten og klærne er annerledes, skolen og språket likeså, knytter Ivi raskt sterke bånd til øya og ikke minst alle barna som bor der. Når alt kommer til alt er det å være barn på Tikopia ganske likt som det å være barn andre plasser. Her leker de jo også "tikken" og "tre på rad".

På Tikopia finnes det ikke penger, de som bor der er flinke til å dele med hverandre og bytter varer når det er noe de trenger. Av og til får de varer fra fraktebåten som kommer hver 2. måned. Ivi og familien har også med seg masse forskjellig til Tikopia som særlig barna syntes er stor stas.  


(Foto: Flaskepost fra stillehavet, 2014)

 
Vi blir med Ivi på skolen og hører hvordan barna har det der. Selv om de snakker tikopiansk til vanlig på øya, foregår undervisningen på engelsk noe som gjør det lettere for Ivi og de andre å kommunisere med både klassevennene sine og de andre som bor der. 
  
EGNETHET:

Flaskepost fra stillehavet er svært godt egnet for førskolebarna og de litt mindre barna i grunnskolen. Men også de litt større barna kan ha nytte av Flaskepost fra stillehavet. Tema som natur og miljø, kultur og globalisering, samt vennskap, identitet og tilhørighet belyses her på en spennende måte. Ettersom hendelsene i serien fortelles av Ivi på 6 år, er det i hovedsak hennes møte med Tikopia vi hører. Dermed er historiene også spesielt tilpasset denne aldersgruppen. Avhengig av hvilke oppgaver og spørsmål som benyttes i forbindelse med serien, kan undervisningsopplegget tilpasses en rekke alderstrinn.  


(Foto: Flaskepost fra stillehavet, 2014)

 
OPPGAVER:

Oppgavene følger ingen bestemt rekkefølge og er først og fremst ment som inspirasjon for den enkelte faglærer. Ulike oppgaver kan passe til ulike fag og klassetrinn. Flere av spørsmålene vil også kunne være avhengig av tilleggsinformasjon som ikke fremkommer av denne dokumentarfilmen. Noen av spørsmålene er knyttet opp til bestemte scener i bestemte episoder. Spørsmål der det ikke står noen bestemt episode er generelt for hele serien. 

FOR BARNEHAGEN, 3 - 5 ÅR
 
      A) VI BLIR MED IVI OG JACK I BARNEHAGEN (EPISODE 1)
 • Hva husker barna best fra Ivi og Jack sine historier til de andre barnehagebarna? 
 • Hvordan tror du barna på Tikopia har det, er det veldig annerledes å være barn der? 
 • Kunne du tenke deg å bo på Tikopia? Hva hadde vært gøy der? Skummelt der? 
    B)    PÅ TIKOPIA
 • Hvordan tror du Ivi syntes det var å komme i land på Tikopia? (episode 2)
 • Jack fikk en ny venn med en gang. Er det lett å få venner på nye plasser (episode 2)?
 • Hva ville dere ha lekt sammen på Tikopia?
 • Hvordan syntes du det virket å feire jul på Tikopia? Var det annerledes enn i Norge? (episode 13)

FOR GRUNNSKOLEN, 1.-4. TRINN

     A)    OM SERIEN
 • Hva husker elevene best? Hva var der som gjorde mest inntrykk?
 • Var det noe i serien som gjorde deg spesielt glad eller trist? Hva fikk deg til å le? Sammenlign hva du følte med de andre i klassen din.
 • Hvorfor tror dere at det var Ivi som fortalte om livet på Tikopia? Hadde det vært en annen historie dersom f.eks. Jack eller Jørgen hadde fortalt den? Hvorfor? Hvorfor ikke?

    B)    OM LIVET PÅ TIKOPIA

 • Hva var de største forskjellene mellom livet i Norge og livet på Tikopia? 
 • Hva var de største likhetene mellom livet i Norge og livet på Tikopia?
 • Hva tror dere en familie fra Tikopia hadde syntes om Norge dersom de hadde bodd i Norge en periode?
 • Hvorfor tror dere de snakker engelsk på skolen og ikke tikopiansk? Hva syntes dere om det?
 • "man kan vel venne seg til alt" hører vi en gang Ivi si, helt i starten av oppholdet på Tikopia. Hva tror dere Ivi følte da hun sa det?
    C)    OM TIKOPIA
 • Tikopia er en stillehavsøy, hva betyr det?
 • Har dere tilgang til Google Earth (e.l.)? Bruk det og finn ut mer om Tikopia og stillehavet. Sammenlign område med andre hav og øyer dere kan se på jorda.
 • Tikopia er en gammel vulkanøy. Hva betyr det?
 •  På tikopia kan barna bade i havet hele året, hva slags klima har de der? 

SE EPISODENE HER

 Tilbake til forsiden