Manifest mot mobbing - 2015

Forslag til filmer og opplegg du kan velge mellom

Filmer om mobbing, fordommer, oppvekst og vennskap


Foto: Full Kontroll

Filmrommets redaksjon vil gjerne bidra til å sette fokus på mobbing, og presenterer her flere forslag til filmer du som lærer kan vise i klasserommet. Filmene passer spesielt godt å bruke i forbindelse med kampanjen Manifest mot Mobbing 31. august til 4. september. 

Komponer dine egne spillelister basert på klassetrinn og tiden dere har til rådighet. Kortfilmer kan f.eks settes som forfilm til en spillefilm.

I tillegg har flere av filmene undervisningsopplegg knyttet til seg, enten pedagogiske opplegg fra Filmrommet, Filmstudieark eller oppgaver på Min stemme.

Vi har her samlet alle filmer og pedagogiske opplegg på en og samme side for å lette din arbeidshverdag.

1. - 4. klassetrinn - kortfilmer

Æddabædda*
Dykk*
Guri Gursjen & Gursjan Gru
Asylsøkere
Samson på reise*
Panther Martin
Mens du står utenfor

Filmer merket med * har tilhørende filmstudieark. Lenken til filmstudieark finner du under filmplakaten på filmens hovedside.

I forbindelse med kortfilmen Asylsøkere kan du snakke med elevene om vennskap. Hva kjennetegner en god venn? Hva legger barna i ordet? På nettsiden Min stemme finner du flere arbeidsoppgaver med kompetansemål knyttet til vennskap.

Når det gjelder spillefilmer for de yngste kan De tøffeste gutta være en fin film å vise i forbindelse med mobbing som tema. De tøffeste gutta er en actionfylt komedie og familiefilm om Modulf som blir dyppet i do og kastet i sølepytter. Den er basert på Arne Svingens barnebok fra 2003 med samme tittel, og filmen vant publikumsprisen på Barnerfilmfestivalen i Kristiansand i 2013.

Vi har også lagd et pedagogisk opplegg til spillefilmen Pippi Langstrømpe - Pippi flytter inn. Denne passer godt å vise for samtaler rundt mobbing, annerledeshet og inkludering. Trykk HER for undervisningsopplegg med kompetansemål.


Foto: Pippi Langstrømpe - Pippi flytter inn

5. - 7. trinn - kortfilmer: 

Bulle bare bor her
Varde*
Bawke
Der nede sørger de ikke
Emil og kaffikokaren
Beat-poetane
Det finnes noen som er mindre enn Anna*
Money back, Please

Money back, please er en film som tester seerens fordommer. Dette er en fin film å se som innfallsvinkel til samtaler og diskusjoner omkring fordommer og annerledeshet. Les mer om filmen og få undervisningsopplegg med oppgaver og kompetansemål HER.


Foto: Money back, Please

8. trinn og oppover - kortfilmer

Får me knude for dette?
Full kontroll
Jenny
Gloria
The Freak
Slåsskampen
Varde*
Snill
Asylsøkere
Digre Daier

Det pedagogiske opplegg til Full kontroll får du HER. Får me knude for dette passer godt å vise på videregående skole, og pedagogisk opplegg finner du HER

 

Spillefilmer som også kan vises i klasserommet for 8. trinn og oppover: 

Spillefilmer fra gamle dager:
Gategutter*
Toya*
Bobbys krig*
For Tors skyld*
Lars i porten

Spillefilmer fra 80-, 90- og 2000-tallet:
Piratene
Døden på Oslo S
*
Herman
Isslottet
Svampe
Søndagsengler
Maja Steinansikt*
Bare skyer beveger stjernene*
Glasskår*
Ikingut*
Sofies siste stikk*
Anita og meg*
Jørgen + Anne = Sant*
Et helt nytt liv
HOP*
Pitbullterje*
Lepel-koden

Husk at filmer merket med * har tilhørende filmstudieark. Lenken til filmstudieark finner du under filmplakaten på filmens hovedside.

 

 

 Tilbake til forsiden