FN-dagen - Filmer til ulike trinn

Vis Drone for å illustrere FNs menneskerettigheter:


I anledning FN dagen 24.oktober tar vi for oss en av de viktigste artiklene i Menneskerettighetene, nemlig artikkel tre: "Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet". En film som kan egne seg godt til samtale rundt menneskerettigheter er dokumentaren Drone.

Den norske dokumentarfilmen Drone har fått stor internasjonal oppmerksomhet det siste året. Blant annet har den vunnet The Most Valuable Documentary Of The Year under Cinema For Peace Galla i Berlin. Den vant også Beste norske dokumentar både under Bergen Internasjonale Film Festival og Amandaprisutdelingen 2015. Filmteamet har også samarbeidet med avishuset The Guardian, og filmen er nå solgt til 10 land.

Filmen tar for seg den ultramoderne formen for krigføring hvor man dreper med joystick i CIAs jakt på terrorister. I tillegg til å se filmen, anbefaler vi å bruke Drones Filmstudieark. Her kan elevene blant annet gjøre et spennende gruppearbeid hvor elevene skal lage en ny FN-resulusjon i regi av ulike interesser - både de som er forkjempere av droner, og de som er mot bruken.

Flere filmer som kan knagges rundt FN-dagen 

Beate Arnestad har med sine tre dokumentarer satt søkelyset på viktige internasjonale konflikter i land hvor Norge har vært til stede med fredsbevarende styrker. Hun tar opp svært tøffe temaer uten å gi noe entydige svar, noe som passer fint til gode diskusjoner i klasserommet. Her kan du lese mer om - og se filmene.

Ellers har vi mange andre kortfilmer, dokumentarer og spillefilmer som fungerer godt å vise i klasserommet rundt FN-dagen. Filmlistene er satt opp ut i fra tema (menneskerettigheter og særrettigheter) og hvilke klassetrinn filmene passer til. Se listen og filmene HER.

For mer informasjon rundt FN-dagen og menneskerettigheter, se FN-sambandets egne sider HERTilbake til forsiden