Fra bok til film

I anledning Bibliotekuka i Telemark


Foto hentet fra kortfilmen Snill
 

I uke 10 starter Bibliotekuka i Telemark. Vi har derfor samlet sammen noen barnefilmer som er laget etter kjente barnebøker og eventyr.

Mange av de mest populære filmene vi har her på Filmrommet startet en gang som bok, og mange av disse bøkene kan du også finne igjen på biblioteket.

Av filmer som er basert på barnebøker finner du blant annet den prisbelønte kortfilmen Snill, skrevet av Gro Dahle og Svein Nyhus. Arne Svingen har skrevet både kritikerroste Bendik og Monsteretog boka De tøffeste gutta som ble til spillefilm i 2013. Jørgen+Anne=Sant er en annen kjent spillefilm som vi har trykket til vårt bryst. Men også denne filmen er basert på det som nå har blitt en av Norges mest kjente barnebøker med samme navn, skrevet av Vigdis Hjort. Et annet bokunivers som har blitt utrolig populært de siste årene også på film, er historiene om Karsten og Petra, skrevet av Tor Åge Bringsværd.

Fortellingene om Turen til NordpolenOlavs første skitur og Lille Sonjas store pappa ble alle opprinnelig skrevet av forfatter Tor Bomann-Larsen. Kari Stai har skrevet bøkene om Jakob og Neikob, som blant annet har vunnet Kulturdepartementets debutantpris, Brageprisen og Kritikerprisen. Den lille kortfilmen Kråkebollebilly tar også utgangspunkt i norsk litteratur. Animatøren og regissøren Magnhild Winsnes ble nemlig inspirert av Marit Tusvik sitt dikt «Kra kra» i barneboka Les for meg! 

Her er et knippe kortfilmer inspirert eller hentet fra litteraturens verden: 

Snill
Bendik og monsteret
Turen til Nordpolen
Jakob og Neikob
Kråkebollebilly
Himmelen bak huset
Olavs første skitur
Liten knute
Byttedagen
De tre bukkene bruse
Det var en gang en Cherrox 
Sinna mann
Baker’n

Andre kortfilmer som er fine å vise for de minste barna: 

Jeg vil aldri begynne å røyke
Rosa armageddon
Hermans hjerte
Si at alt går bra
Baluba Runa
Pl.ink!
Pyse

Kort- og spillefilmer som ellers kan anbefales til de litt større: 

Tvillingsøstrene
Foad
Tuba atlantic
Det siste norske trollet
Savannens helter
De tøffeste gutta
Jørgen+Anne=Sant
Rulletrappen
Et helt nytt liv
Drone
Å vende tilbake

Dersom du ellers ønsker å se nærmere på ulike dokumentarer, spillefilmer og kortfilmer som tar utgangspunkt i de største stemmene i norsk litteratur, les HER.Tilbake til forsiden