Kvinnedagen

Vi hyller de maritime kvinnene i anledning 8.mars


Foto fra dokumentaren Maritime kvinner - på land og til sjøs
 

I anledning Kvinnedagen 8. mars skal vi se nærmere på en gruppe kvinner som har hatt stor betydning for velferdsamfunnet vi har i dag, nemlig de maritime kvinnene. 

 

Regissør Eilert Munch Lund har i sin dokumentar Maritime kvinner - på land og til sjøs tatt for seg hverdagen til disse kvinnene, helt fra vikingtiden frem til i dag. Lund mener bestemt at vi alle har mye å takke de maritime kvinnene for. - Hadde det ikke vært for deres innsats, så ville vi ikke vært ledende innen likestilling i dag, poengterer regissøren. 

 - Dette går helt tilbake til de sterke og selvstendige vikingkvinnnene, forklarer Lund. - Kvinnene var sjef på gården, noen av dem dro på egne tokter, de skilte seg og tok seg elskere.  Barn de fikk med en elsker, var i tillegg likestilt med barn de fikk med mannen. Etter vikingtiden var det derimot menn som skrev historien, og da ble kvinnene oversett, sier regissøren.

Siden har det stort sett vært menns innsats på havet som har blitt beskrevet og fortalt gjennom historien, mens kvinnens rolle har for det meste blitt sett på som gallionsfigurer, legger han til. 

Verdens første kvinnelige u-båtsjef

Eilert Munch Lund er glødende opptatt av vår maritime kulturarv, og har tatt for seg sjøfartshistorien gjennom flere av filmene hans.

Se her for flere filmer fra vår maritime kulturarv

Lund mener at en av de mest neglisjerte delene av denne kulturarven her til lands, er nettopp maritime kvinners betydning for velferdssamfunnet vi har i dag. 

- Ta for eksempel verdens første kvinnelige U-båtsjef, sier Lund. -Det er norske Solveig Krey. Hun er stor i internasjonal sammenheng. Hun ble lagt merke til av utenlandsk presse, fordi vi er generasjoner før amerikanere og engelskmenn. Likevel fikk dette lite oppmerksomhet i Norge, sier regissøren engasjert. 

- Hvorfor er de maritime kvinners historie viktig å belyse for skoleelever i dag?

- Norske maritime kvinner innsats, både til land og til sjøs, er og var helt avgjørende for at Norge har bestått som nasjon. 80 prosent av Norges befolkning bor nemlig mindre enn ti minutter unna sjøen. Dette er viktig å få frem for den kommende generasjon – noe filmen belyser på en, etter min oppfatning fin måte, avslutter Lund. 

Se Maritime kvinner - på land og til sjøs HER Tilbake til forsiden