Verdens miljødag 5.juni

Filmer som omhandler miljø, klima og truede arter får du her:


Foto fra Savannens helter, SF Norge 

Kampen mot illegal handel med ville dyr og planter er tema for verdens miljødag 2016. Her er filmer som handler om store og små miljøspørsmål. 

 

For de minste barna kan Savannens helter sette miljøspørsmål på agendaen. Animasjonsfilmen handler om noen ville dyr på jakt etter vann på den afrikanske savannen. En mann mot natur-problemstilling som både er morsom og passe alvorlig nok for et yngre publikum.

Karsten og Petra på Safari glir rett inn i årets tema om illegal handel av ville dyr. Her følger vi Karsten og Petras reise til Sør-Afrika, hvor de prøver å hjelpe en ekte løveunge som er blitt tatt fra familien sin. 

Kortfilmen For et svin tar også for seg årets miljødag-tema på en fin måte. Her møter vi vortesvinet Vorte som lever ute i den frie naturen sammen med sin kjæreste. En dag kommer noen slemme menn og fanger ham og bringer ham til et sirkus. Kan han klare å rømme? For et svin er basert på en bildebok av Philip Newth.

På Filmrommet finner du også flere episoder med Blekkspruten Blekkulf, verdens beste miljøhelt! Han har alltid en smart løsning på alle problemer han og vennene hans møter på i havet, enten det er farlige skatter i skipsvrak, spøkelsesgarn, oljesøl, overfiske eller farlig søppel. Blekkulf rydder, fikser og ordner opp! For de minste barna er Blekkulf-universet et fantastisk sted å dykke ned i miljøspørsmål og bli bedre kjent med kloden vår. 

En film som passer til flere alderstrinn er kortfilmen Min bestemor Beijing. Her får man på en forbilledlig måte fornyelsen av Beijing, sett gjennom øynene til en ung gutt som leker med sin gamle, rynkete bestemor. Filmen har kinesisk tale og norsk tekst. 
 

Mellomtrinnet og videregående skole

Dokumentarfilmen Wind of Change handler om hvordan klimaendringene påvirker en bondefamilie i Øst-Kenya og hva de gjør for å tilpasse seg disse endringene. Tidligere visegeneralsekretær i FN, Jan Egeland omtalte Wind of Change som "en vekker for oss alle".  Den viser frontlinjene i kampen mot klimaendringene og vi får et nært innblikk i hvordan disse endringene for mange faktisk er et spørsmål om liv eller død. Dokumentaren passer fra 12 og har engelsk tekst.      

Kortfilmen Det siste norske trollet er en herlig animasjonsfilm som reflekterer over økologi og naturvern, alt sammen med elementer fra eventyrenes verden. Filmen passer fra 11 år.   

Undervisningsfilmen Klima og temperatur forklarer hva som forårsaker skiftende klima og temperaturer på kloden. Ved hjelp av filmopptak fra ulike verdensdeler, dataanimasjon og modeller får vi en enkel og oversiktlig innføring i de skiftende klimatiske forholdene på jorda. Filmen er tillatt for alle, men læringsutbyttet vil nok være best for de litt større barna. 

Undervisningsfilmen Og så kom regnet er en naturfilm om dyrs og planters tilpasning til tørke på Afrikanske savanner. På de østafrikanske savanner er det store, årlige svingninger i nedbør og tørke. Elefantene spiller en nøkkelrolle for at andre dyr i dette økosystemet kan overleve. De forbløffende måtene elefantene og de andre organismene har tilpasset seg de ekstreme klimavariasjonene på, er hovedtema i denne undervisningsfilmen. Filmen passer fra 10 år. 


Dokumentarfilmen Pandoras Promise handler om historien og fremtiden til atomkraft. Dokumentaren utforsker hvordan og hvorfor menneskehetens mest fryktede og kontroversielle teknologiske oppfinnelse nå omfavnes av mange av de som en gang var svært kritiske til atomkraft. Pandoras Promise passer fra 12 år. 

Fikentreet er en økologifilm fra regnskogen der fikentreets livsyklus illustruerer økologiske prinsipper. Filmen gir oss et godt innblikk i hvor komplekse de økologiske forholdene i regnskogen er, og filmen er derfor et godt utgangspunkt når en vil ta for seg aktuelle problemer knyttet til hensynsløs nedhugging av regnskog. 

 

På FN sine egne nettsider kan du lese mer om denne dagen. 


 Tilbake til forsiden