NORSK KORT 2016

Les anbefalingene, og se årets filmer

Foto Mot Nord, regi Jørn Nyseth Ranum
 

NORSK KORT 2016 er gullrekka i norsk kortfilm. Det sier lanseringsrådgiver for kort- og dokumentarfilm i Norsk filminstitutt, Ingrid Dokka. Her er hennes anbefalinger for årets samling.

 
 
For første gang går Norsk filminstitutt over til kun digital lansering av NORSK KORT-filmene. Siden begynnelsen av 1980 tallet har de beste norske kortfilmene blitt samlet og gitt ut på VHS, DVD og BLURAY. I fjor kom kortfilmsamlingen ut for siste gang på plate. Det er 22 filmer som til sammen er samlet under NORSK KORT 2016.
 
Den som stakk av med den gjeveste prisen på Kortfilmfestivalen i 2015 var SMALL TALK, regissert av Even Hafnor. Filmen vant Gullstolen for Beste kortfilm. Her møter vi en stor og glad sørlandsfamilie. Utad ser alt perfekt ut, men når man går familien nærmere inn på klingen, så oppdages store sprekker i fasaden. Even Hafnor har utviklet en egen fortellermåte, som ligger opp mot dokumentaruttrykket. Kamera er observerende til stede og fanger opp bisarre, gjenkjennbare og ikke minst ganske pinlige øyeblikk. På en måte er dette en svart komedie og en fin film å bruke som innfallsvinkel til å snakke om kommunikasjon, etiske verdier og familieverdier i vår tid.
 
Mange av filmene handler om kommunikasjon, eller mangel på sådan. BOKS laget av Mathias Askeland er et godt eksempel på dette. I nærmest en tagning skildrer filmen et kjærestepar som skal ta et fellesbilde i en bildeautomat. I stedet for å ta et morsomt bilde begynner dette å handle om forholdet deres og hva slags forventinger de har til hverandre. Og i bunnen er begge ganske lei av hele greia, men ingen av dem har turt å snakke sammen på en ordentlig måte.BOKS er et velspilt lite kammerdrama – hvor problematikken er gjenkjennbart for mange mennesker.
 
I BUNKER av Vibeke Heide møter vi to venninner som også forsøker å nå fram til en felles forståelsesplattform. Men ikke bare det  - her har regissøren klart å komme under huden på et nært og til dels symbiotisk venninneskap. Uten å bruke store ord – kun fortalt fint i lyd og bilder. Filmen vant Amanda for beste kortfilm i 2015 og er en fin film å snakke om rundt temaet vennskap, minner og fellesskap.
 
FOR BARN – ELLER OM BARN?
 
Blant de 22 filmene er det både fiksjonsfilm, dokumentar og animasjonsfilm. I år er ikke så mange filmer som er direkte rettet mot barn, men FOUL er det – laget av Rune Denstad Langlo, som vi også kjenner som spillefilmregissør, nå sist for den mørke innvandrerkomedien Velkommen til Norge.
I FOUL følger vi et barn en dag i hennes liv. Og det er ikke den beste dagen. Fra hun står opp og til hun nesten ikke makter å komme hjem igjen, er dagen fulgt av uhell og motstand. Dette er ikke en trist film – men en «å nei – ikke nå igjen» følelse. Men jenta takler alle utfordringer, og kommer i «mål» bokstavelig talt. For dette er også en film om det å elske fotballen sin, og hvor langt man er villig til å gå for den.
 
Det er flere filmer i samlingen som tematiserer forholdet mellom foreldre og barn – sett fra et mer voksent ståsted. MAMMAS MANN (Kristoffer Carlin), AGG (Stein Ståle Berg), og TEMPELPUNKEREN (Kristoffer Kumar) kan være gode titler på dette temaet. Det handler om å bli sett og forstått og hvor barnet eller den unge ofte blir grenseløst i sin strevsomhet etter å få kontakt.
 
MOT NORD (Jørn Nyseth Ranum) er en av de fineste kortdokumentarene som er laget i Norge. Her følger vi en gruppe unge skatere i nord som bruker naturen selv som skaterampe, til fin musikk. Her er vennskap og naturglede viktige ingredienser.
 
IKKE A 4
 
I kategorien ‘mer utfordrende filmer’ finner vi MANNEN ER EN MORDER (Liv Joelle Barbosa Blad), THE OUTING (Helene Kjeldsen), SELFDESTRUCTIVE ROBOT (Trygve Nielsen) og GIRL IN WHITE (Simen Nyland). Med ‘utfordrende’ menes også svært spennende.
Her har filmskaperne jobbet med både form og innhold på en svært bevisst måte, samtidig som filmene skildrer mennesker og tanker som ligger noe utenfor A4 og «den gyldne middelvei».
 
Det er også med samisk film i samlingen. Den unge og svært talentfulle regissøren Marja Bål Nango har laget flere kort og novellefilmer i siste årene og HILBES BIIGA (O.M.G - OH MAIGONN GIRL) er en av syv samiske kortfilmer som samlet kom ut i 2015. Filmer som markerte den gryende og ekspressive samiske filmproduksjonen og etableringen av Samisk Filminstitutt i Kautokeino sist år. HILBES BIIGA skildrer unge jenters inntreden i den mer voksne og sensuelle sfære. Det er ikke gitt at ting går bare bra. Filmen berører en tematikk som gjelder alle unge i en viss alder. Det er lite om «det samiske» - vi ser lite kofter eller hører joik, men det er likevel en film om ung samisk virkelighet i dag.
 
FINN GULLET SELV
 
Vi kunne nevnt mange flere av filmene i samlingen – men det gjenstår også for seerne å oppdage gullet selv. Alle filmene i utvalget har fine og interessante perspektiver det er verd å merke seg, og vi mener at samtlige av filmene kan brukes som innfallsvinkler til å snakke om temaer særlig innenfor samfunnsfag, norsk, språkfag, mediefag. 
 
Norsk Kort 2016 ble offiselt lansert på Kortfilmfestivalen i Grimstad 11.juni 2016.
 
Skrevet av Ingrid Dokka, lanseringsrådgiver kort- og dokumentarfilm, NFI
 


Tilbake til forsiden