Hvorfor Menneskerettigheter på dagsorden?

Vi gir deg filmlister og viser hvordan du finner relevante pedagogiske opplegg knyttet til filmene


Foto fra The Wall, Pravda AS
 

Nobelprisutdelingen, TV-aksjonen og FN-dagen er bare tre store markeringer som finner sted i løpet av oktober. Filmrommet ønsker også denne måneden å spre kunnskap til elever og lærere om menneskerettigheter, bærekraftig utvikling, solidaritet, krig og konflikt.

Med kampanjen vår Menneskerettigheter på dagsorden fra 17. til 28. oktober har vi for anledningen lagd to filmlister, en for 1. til 7. trinn og en for ungdomsskole og videregående skole. Her finner du filmer som kan bidra til samtale og debatt, og forhåpentligvis øke elevenes forståelse og engasjement. Mange av filmene inneholder også undervisningsopplegg.

Les her hvorfor FN-sambandet mener man bør bruke film som pedagogisk verktøy.

Er du ennå ikke kunde hos oss - se hvordan du kan få tilgang til Filmrommet kostnadsfritt under kampanjen!

Hvordan finne undervisningsoppleggene? 

Til de fleste av filmene i filmlisten følger det med Filmstudieark eller pedagogiske opplegg som kan være til stor hjelp for deg som er lærer eller formidler. Her får du nemlig et samleark med informasjon om filmen som kan spare deg verdifull tid.

I undervisningsoppleggene får du som oftest et handlingsreferat, forslag til oppgaver, og ikke minst kompetansemål til de aktuelle læreplanene. Undervisningsoppleggene kan du bruke som de er, eller som inspirasjon til egne opplegg. 

Du finner alltid undervisningsopplegget under filmplakaten til venstre når du er inne på avspillingssiden til Filmrommet (se rød ring nederst på bildet til høyre). Du kan også gå direkte inn på fanene Filmstudieark eller Artikler og pedagogiske opplegg i menyen på forsiden hvis du vil finne eller se andre undervisningsopplegg eller artikler, filmlister eller tema. Trykk Se mer /Arkiv for å se tidligere lagde artikler og pedagogiske opplegg. 

Ønsker du å lese mer om Røde Kors og Norges største dugnad, nemlig TV-aksjonen som går av stabelen 23. oktober, TRYKK HER!

Aksjonsleder i TV-aksjonen, Vibeke Østby, sier dette om bruk av film i forhold til temaer som krig og konflikt: 

"Selv om dette kan være temaer som både er krevende og vanskelig å snakke om, kan bruk av film gjøre temaene mer forståelig. Filmene som er valgt ut til Menneskerettighets-kampanjen på Filmrommet kan både åpne for dialog og debatt, og vi er veldig positive til initiativet."

FILMLISTE FOR 1. - 7. TRINN

FILMLISTE FOR UNGDOMSSKOLE/VGSTilbake til forsiden