Slik kobler du PC til TV/Projektor - Filmrommet

Dette er en ABC for å koble PC-en din til TV-en

På TV vil bildekvaliteten oppleves som noe bedre enn på en PC-skjerm.

Bilderør TV
For å få filmen ut på TV må den ha en av følgende innganger: Scart-, kompositt- eller S-video inngang. Scart kontakten finner du på baksiden av TV-en, kompositt kontakten er som regel foran eller på siden av TV-en sammen med S-video inngangen.De aller fleste TV-apparater har en eller flere av disse kontaktene. Dersom TV-en din ikke har noen av disse inngangene, kan du ikke koble apparatet sammen med PC-en.


Flatskjerm (Plasma/LCD)
Flatskjerm har mange flere muligheter en bilderør TV, og gjør det enklere å koble til PC. PC-en kan da kobles til via VGA,DVI eller HDMI. Se bilde av kabler til bruk. Dersom PC-en ikke har noen av disse kontaktene kan du enten installere et nytt grafikkort med støtte for dette, eller koble en ekstern adapter til skjermutgangen på PC-en. Kontakt din PC forhandler for hjelp til dette.

Tilkobling av kabel
Tilkobling av kabelen er avhengig av hvilke kontakter som finnes på PC-en og TV-en din. Det viktigste er å bruke en kabel som passer inn i en av utgangen på PC-en din og inn i en av inngangene på TV-en. Brukermanualen som fulgte med PC-en eller grafikkortet forklarer hvordan dette gjøres for din PC.

Når du vet hvilke kontaktpunkter du har i PC-en og TV-en kan du henvende deg til en TV/elektronikk- forhandler for å få rett kabel.

Innstillinger på PC-en
Hvordan du får innstilt PC-en til å sende TV-signal er forskjellig fra produsent til produsent. Du må derfor kikke i brukerhåndboken til produsenten som har levert PC-en eller grafikkortet for detaljer om hvordan dette gjøres.

Lyd
De fleste PC-er har dun lydutgang som minijack(liten kontakt som på minidisc eller bærbar CD-spiller). Denne kontakten ligger normalt på baksiden av PC-en, men du kan også bruke utgangen til hodetelefon(headset). På TV-en finnes det som regel phono-kontakter(se bilde over) hvor en tar inn lydsignalet for venstre og høyre høyttaler. For å benytte disse trenger du en kabel med overgang fra minijack til phono-kontakt. Du kan også koble lyd fra PC-en til TV-en via scartkontakten. Snakk med en TV/elektronikk-forhandler om hva slags overgang du må ha.

E-post: post[at]norgesfilm.no

Tilbake