Introduksjon
Borgerrettsforkjemper Martin Luther Kings kjente sitat “Opptøyer er språket til de uhørte” kommer til sin rett i denne dokumentaren. I Whose streets? blir de uhørtes historie hørt.
Om filmen
Mange husker nyhetsbildene fra
Ferguson, USA, i dagene og ukene etter den 18 år gamle Michael Brown blir skutt og drept av en hvit politimann, i august 2014. Brown var ubevæpnet, han ble skutt flere ganger og hendelsesforløpet er såpass uklart at demonstrasjoner fulgte nesten umiddelbart. For den afro-amerikanske delen av befolkningen blir denne svarte gutten bare nok et symbol på at rasisme og diskriminering fortsatt er en stor del av hverdagen for mange amerikanere.
Ferguson blir i ukene etter drapet omgjort til en krigssone. Vi ser nyhetsbilder av voldelige opptøyer, skriking og slåssing i gatene. Vi ser folk som plyndret butikker og brenner ned biler mens politi og hæren møter opp i tanks, innfører portforbud og kaster tåregass. Er kanskje ikke USA kommet lenger enn
borgerrettsbevegelsen på 1950- og 60-tallet? Dette er et spørsmål man lett kan sitte igjen med etter å ha sett denne dokumentaren.
Sosiale medier og #BlackLivesMatter
Mye har skjedd siden Martin Luther King jr. sto på talerstolen og sa “I have a dream”. Tidligere ble alle rekonstruksjoner fra ulike åsteder dokumentert kun fra politiets iakttagelser. Observasjoner var basert på hva politi og vitner fortalte i etterkant. Nå kan enkeltmennesker selv filme og dokumentere hendelser, også direkte via sosiale medier. I frustrasjon over politiets håndtering, og hvordan mediene dekket det som skjedde i Ferguson, ser vi i Whose Streets? at lokalbefolkningen tar frem sine egne mobiltelefoner og begynner å dokumentere hvordan nabolaget reagerer på at gatene deres blir til en krigssone over natta. Aktivistene og Black Lives Matter-kampanjen får dermed sitt gjennombrudd, og politistyrkene i Ferguson blir i etterkant sterkt kritisert for reell diskriminering mot den afroamerikanske delen av befolkningen.
Kritisk tenkning
Whose streets? dokumenterer godt hvordan den svarte befolkningen i St. Louis sliter med å bli hørt i etterkant av drapet på Michael Brown. Vi får også et unikt innblikk i Black Lives Matter-bevegelsen og deres kamp for rettferdighet. Politiet og myndighetene blir på sin side først og fremst portrettert gjennom presseklipp. De blir ikke intervjuet i forbindelse med akkurat denne dokumentaren, og dermed kan det argumenteres om man får et godt nok bilde av saken. Den 28 år gamle politimannen Darren Wilson, som skjøt og drepte Brown, ble av en jury frikjent for drapet. Det meste av rettsmedisinske bevis peker faktisk også på at Wilson handlet i selvforsvar.
Uansett side, Whose streets? belyser en sak som er fortsatt svært aktuell, og ikke minst svært betent i dagens USA. Filmen er godt egnet til videre diskusjon om for eksempel amerikanske våpenlover, polititjenestemenns bruk av skytevåpen eller diskriminering av minoriteter.