Introduksjon
Handlingen
Dokumentarfilmen Imagining Emanuel handler om afrikaneren Emanuel Agara. Emanuel kom til Norge som papirløs flyktning i 2003. Myndighetene tror ikke på hans historie om at han kommer fra Liberia, fra hvor han hevder han som ung gutt måtte rømme på grunn av den blodige borgerkrigen. Myndighetene har mer tro på at han kommer fra Ghana, derfor er han blitt tvangsreturnert dit, to ganger, men blitt sendt tilbake til Norge begge gangene.
År etter år med uavklart fortid og fremtid har gått. Emanuel må leve et liv i Norge, med stadige møter med tvil rundt hans identitet. Han ønsker seg tilbake til Liberia, men uten dokumenter, ingen oppholdstillatelse – og heller ikke utreisemuligheter.
Ved hjelp av ulike dokumentariske metoder, presenterer filmen ulike tilnærminger til en forståelse av Emanuels identitet, historie og livssituasjon. Vi møter venner, byråkrater, politi, jurister og andre, som samlet bidrar til å gi oss et så helhetlig bilde som mulig av Emanuels verden.
Om filmen
Filmen er regissert av Thomas Østbye (f. 1979), som opprinnelig er utdannet klipper ved Den norske filmskolen i Lillehammer. Han har jobbet med dokumentariske verk innen både film, foto og kunstinstallasjoner. Flere av hans arbeider er prisbelønte.
Som nevnt over, i Imagining Emanuel presenteres vi for ulike dokumentariske vinklinger og metoder - som på hver sitt vis tegner forskjellige portretter av den papirløse flyktningen Emanuel. I tillegg blir vi som tilskuere forsøkt bevisstgjorte på hvilken rolle vi inntar som observatører.
Vi møter Emanuel selv, samt flere ulike mennesker - venner og fagpersoner - som har sine ulike versjoner av hva som kan være en sann beskrivelse av Emanuel. Filmen handler dermed i særs stor grad om identitet, og om hva det er som best beskriver et sannferdig bilde av et menneske. I så måte kunne filmens hovedperson vært hvem som helst, bare man kunne ha konfrontert ulike menneskers ulike beskrivelser av vedkommende.
Imagining Emanuel stiller mange spørsmål, både retoriske og åpne. (Flere av disse er gjengitt i oppgave-/spørsmålssamlingen under.) Publikums oppfatning av hva som er sannhet og hva som er løgn utfordres kontinuerlig. Hvem er Emanuel egentlig? Og hvilke personer sitter på de riktige forutsetningene for å selv kunne påberope seg troverdighet?
Filmen ble, under navnet "Emanuel - ureturnerbar", første gang vist på TV i januar 2011 (NRK). Som kinofilm hadde den premiere under Eurodok-festivalen i Oslo, mars 2011. I dag (pr. 24.10.12) er den gjort tilgjengelig av NFI på DVD og til streaming på internett.
Filmens lengde, 52 minutter, gjør den fin til bruk i skolen. Den er særs godt egnet til bruk i den videregående skole. Filmen berører påfallende mange læreplanmål – spesielt kompetansemål i samfunnsfag/historie. Også på grunnskolens tiendetrinn vil det kunne være mye og hente - så sant to forutsetninger foreligger: 1) At gitt elevgruppe er på et visst modningsnivå. 2) At det brukes tilstrekkelig tid på forarbeid.
Det finnes en egen Wikipedia-artikkel om filmen: http://no.wikipedia.org/wiki/Imagining_Emanuel
Opplegget er utarbeidet av Per Olav Heimstad.