BARNAS FILMROM

BARNAS FILMROM

Pedagogisk opplegg i barnehagen med Jakob og Neikob

  

  

Jakob og Neikob er veldig forskjellige. Jakob sier ja til alt og Neikob sier nei til alt. Hvorfor er det fint at Jakob og Neikob kan ha det hyggelig sammen, selv om de er veldig forskjellige?

minstemme.no finner dere forslag til aktiviteter som kan være fine å jobbe med i barnehagen i forbindelse med visning av filmen.

 

 

 

 

  Vennlig hilsen Filmo


 

Tidligere filmtips fra Filmo:

17.mai er barnas dag!

Episodene er på 20 min., og er hentet fra de populære bøkene ”Åtte små, to store og en lastebil”, ”Mormor og de åtte ungene i skogen” og ” Marte og mormor og mormor og Morten”. Filmene og tv-serien har blitt like populære, ikke minst gjennom Anne-Cath. Vestlys mormor-skikkelse. I tillegg til den nylig publiserte TV-serien, har vi også spillerfilmene "Mormor og de åtte ungene i byen" og "Mormor og de åtte ungene i skogen" tilgjengelig.

Du finner filmene og tv-serien HER. 

Filmstudieark: 
Mormor og de åtte ungene i skogen
Mormor og de åtte ungene i byen

 

Vi går i tog, spiser is og pølser og hygger oss med venner og familie. Men, hvorfor feirer vi egentlig 17.mai?

Filmos tips i mai er å invitere barn til biblioteket for å tegne 17.mai-tegninger til bibliotekets egen 17.mai-utstilling.  Mens barna tegner snakker dere om hvorfor vi feirer 17.mai mens dere viser Anja Breiens kortfilm: 17.mai - en film om ritualer.

Avslutningsvis får barna se animasjonsfilmen "Min bestemor strøk kongens skjorter" - en varm og morsom film som ble nominert til Oscar for beste korte animasjonsfilm i 2000. "Min bestemor strøk kongens skjorter" er historien om Toril Koves bestemor, som i mange år strøk skjortene til kong Haakon 7. Det var Kong Haakon og Dronning Maud som innførte tradisjonen med at Kongefamilien hilser barnetoget fra Slottsbalkongen 17. mai. Dette er en perle av en film, som passer for barn og voksne i alle aldere.

 

Andre nettsider som omhandler 17.mai
Min stemme tilbyr faglige ressurser og oppgaver til bruk i barnehage og skole. Nettsiden er utviklet ved Senter for IKT i utdanningen på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet til stemmerettsjubileet og grunnlovsjubileet. Her finnes mange fine nettressurser om 17.mai.

Les mer om 17.mai-feiringen i Norge på nettsidene til Store norske leksikon.

 


 



Jørgen + Anne = sant var en stor suksess på kino i Norge og ble nominert til hele fem Amanda-priser. Den ble kåret til beste film under Europas største barnefilmfestival, Giffoni filmfestival i Sør-Italia. Filmen ble også tatt ut Generation-programmet for 2011 i Berlin og fikk æren av å åpne programmet.

Filmen er basert på en av Norges mest populære barnebøker med samme navn fra 1984, skrevet av Vigdis Hjorth.

Bak filmen står Cinenord kidstory ved Teréz Hollo-Klausen som produsent og regissør er Anne Sewitsky (vinner i Sundance med filmen Sykt lykkelig).

Vi har også en annen film regissert av Anne Sewitsky på Filmrommet - kortfilmen Hjerteklipp. Filmen er en del av serien "Den Norske Filmskolen. Kull 4, Eksamensfilmer 2006".
 

Filmstudieark

Det anbefales at filmstudieark tas i bruk for å få mer ut av filmvisningen som foregår på skole og bibliotek. Filmstudieark er forslag til pedagogiske opplegg tilknyttet filmer som er aktuelle å bruke i undervisning. Undervisningsmaterialet gir informasjon om selve filmen, tematisk bakgrunnsmateriale og forslag til spørsmål og arbeidsoppgaver. Filmstudiearkene er hentet fra Film & Kino sin base hvor du kan du søke på filmtitler, klassetrinn, fag og tema for å få forslag på filmer som passer ditt behov.

Denne filmen passer spesielt godt for elever på 5 - 7 trinn. Den tar opp viktige temaer som gjelder elevene: vennskap, forelskelse, kravet om å være pen, mobbing og å bli tatt på alvor av de voksne.

Her finner du filmstudieark til Jørgen + Anne = Sant

(Kilde: Film & Kino)
 


Filmomtale

Det er noen voksne som ikke tror man kan bli forelsket når man bare går i femte klasse. Men det kan man.

Anne Lunde går i 5 klasse og forelsker seg hodestups i den nye gutten i klassen, Jørgen Ruge. Anne har selv har vært mest opptatt av å slå guttene i håndbak eller løpe fra dem. Men når skolens peneste jente Ellen også forelsker seg i den nye innflytteren, tilspisser situasjonen seg. I motsetning til Anne har Ellen verdens lengste, vakreste hestehale, alltid pene, rene klær og jobb som skuespiller i en reklamefilm på tv. Men Anne har bestemt seg. Oddsene er kanskje ikke på hennes side, men Jørgen Ruge skal bli hennes kjæreste. Selv om noen voksne ikke tror man kan bli ordentlig forelsket når man bare går i femte klasse, så vet Anne bedre.. For det kan man!

(Kilde: SF-Norge)

 

Se filmen HER.

 

Bok og film

Hvorfor ikke la mummitrollene innta biblioteket i januar?

Hvem var Tove Jansson? Vi leser høyt fra flere av de flotte bildebøkene som hun laget. Vi snakker om de ulike karakterene som bor i Mummidalen.

Til slutt viser vi filmen Mummitrollene – kometen kommer.

 

 

 


 

  



Reisen til julestjernen

Passer fra 5 år. Norsk tale. Spillefilm, 1976, 1t 31min


I denne eventyrfilmen, bygd på Sverre Brandts skuespill, møter vi lille prinsesse Gulltopp som forsvinner fra slottet på selveste julaften. Dette er Ola Solums klassiker fra 1976 med Hanne Krogh i rollen som lille Sonja. Filmen regnes som en norsk juleklassiker.

Les mer om filmen, og se den HER.
 
Reisen til julestjernen er for tiden kinoaktuell i en helt ny versjon. Les mer om filmen på Filmweb. Regissør Nils Gaup er derimot opptatt av å poengtere at 2012-versjoner ikke er en nyinnspilling, men en ny versjon som baserer seg på det opprinnelige teaterstykket.

Her er en oversikt over filmer som omhandler jul som tema på ulike måter:

Pitbullterje (spillefilm 1t. 25min)
Pitbullterje er en film om hva som skjer når noen stikker kjepper i jula!

Caspers spøkelsesjul (Spillefilm 1t. 20min.)
Det vennlige spøkelset Casper skal feire jul i dette koselige og morsomme eventyret.

Norsk Films revy nr. 13: Norsk julerevy (Historisk. 9min.)
Filmrevyens julerevy er en kavalkade over alle forberedelser som gjøres før jul, både i arbeidslivet og i familien.

Handlefri: Drømmen om jul (Kortfilm. 1min. Filmstudieark tilgjengelig.)
Filmene er en del av en omfattende bevisstgjørende anti-reklamekampanje og er ypperlig egnet til å analysere reklamens makt, retorikk og estetikk.

Hjem til jul (Kortfilm. 4min.)
Gled noen denne julen - fortell dem du er lesbisk!

Når drømmene våkner
(Kortfilm. 26min.)
Tenk om alle ønskene kunne gå i oppfyllelse, om drømmene ble til virkelighet. Og tenk om dette skjedde i tida like før jul.

Nest siste stopp (Kortfilm. 10 min.)
Det er julaften. En kvinne sitter alene i et venterom på en jernbanestasjon. På en liten radio hun har med seg spiller de julesanger.

Karl Bertil Jonssons julaften
(Kortfilm. 24min.)
Denne varme og humoristiske tegnefilmen er for lengst blitt en juleklassiker

 




Bildet er fra kortfilmen Asylsøkere

 

I november vil Filmo at dere blir med og feirer at alle barn i Norge har de samme rettighetene.Den 20. november i 1989 ble FNs konvensjon om barnets rettigheter vedtatt av FNs generalforsamling. 20. november fyller barnekonvensjonen 23 år.

Redd Barna har laget et undervisningsopplegg som dere fritt kan bruke, som introduserer Barnekonvensjonen, merknadene fra FN og tar i bruk kortfilmen Asylsøkere fra Filmrommet. La barna bli kjent med en av de mer sårbare grupper av barn i Norge: Barn som søker asyl. Alle barn har de samme rettighetene, og rettighetene blir ekstra viktige for barn i en vanskelig livssituasjon.

 


 


Foto: FN-sambandet

I anledning FN-dagen 24. oktober anbefaler Filmo følgende opplegg:

Les først Ingrid Dokka (rådgiver i Norsk filminstitutt) sin artikkel som viser hvordan en god film kan hjelpe oss å forstå vanskelige tema.

Innledningsvis snakker vi om menneskerettigheter og mangfold. Ta gjerne utgangspunkt i barnas egne liv. En diskusjon om rettferdighet kan for eksempel i mange tilfeller være et bedre sted å starte enn å ramse opp artiklene i Menneskerettighetserklæringen. Praktiske øvelser i klasserommet kan også fungere som en fin link til menneskerettighetene.

Gjør denne øvelsen:

Menneskemaskin: skal vise hvordan vi mennesker er avhengige av hverandre. Elevene står i en rekke midt i rommet. Sammen skal de lage en menneskelig «maskin». Eleven først i rekken skal finne på en bevegelse som han/hun skal gjenta så lenge øvelsen pågår. I tillegg skal han/hun lage en lyd som skal gjentas med bevegelsen. Neste elev skal finne på en egen bevegelse og lyd, som skal passe til lyden til eleven ved siden av. Slik fortsetter det nedover rekken. Den som leder øvelsen, kan gjøre oppmerksom på at det går an å synkronisere de ulike bevegelsene slik at de passer til hverandre. Når maskinen har funnet sin rytme, kan lederen «styre» maskinen slik at den går fortere eller saktere, og/eller at lyden blir høyere eller lavere. (Leken er hentet fra boka Bygg broer, ikke murer. Av Enver Djuliman og Lillian Hjort).

(Takk til FN-sambandet for tips om menneskemaskinen).

Avslutningsvis vises film fra en av disse spillelistene.

 


Kult og kort for stort og smått


Foto: bildet er hentet fra DET SISTE NORSKE TROLLET (kortfilm, 2010)


Filmo ønsker store og små velkommen til et nytt skoleår. Her er Filmos forslag til en morsom spilleliste dere selv kan sette sammen. Alle filmene har pedagogisk opplegg/filmstudieark. Filmene kan vises som eget program eller hver for seg.

Bakern, regi Kine Aune, 5 min)
pI.ink!, (Anne Kristin Berge, 4 min)
Reloaded, (Marieke Verbiesen, 3 min)
Det siste norske trollet, (Pjotr Sapegin, 13 min)
Himmelen bak huset, (Steffan Strandberg, 26 min)

(Filmene Lexdysia, Superpappa og Pele og Juletrollet er også inkludert i filmstudiearket. Disse er dessverre ikke tilgjengelig på Filmrommet.no på nåværende tidspunkt).
 

Filmstudieark til filmene finner du HER
 


Himmelen bak huset

Kortfilm, 2011, 26min. Regi: Steffan Strandberg.

"Himmelen bak huset" vant i 2011 voksenjuryens hovedpris: First Prize Live Action Short Film, ved verdens største barnefilmfestival, Chicago International Childrens’ Film Festival.



Foto: Kurt Baatz Strandberg spiller hovedrollen som Jon.

Himmelen bak huset er en novellefilm om 6 år gamle Jon. Mammaen til Jon er død. Likevel kommer hun alltid og sier god natt når Jon skal sove. Men en kveld kommer hun ikke. Jon blir redd og får ikke sove. Heldigvis får pappa en lur idé.

Se filmen HER

Filmstudieark

 

 


Prisbelønnet dansk barnefilm




KIDNAPPET handler om adoptivbarnet Simon (12), som skal ut og reise med sin mor til fødelandet Kenya. Filmen fikk to priser ved Barnefilmfestivalen i Kristiansand. Filmen er spesielt passende for 5. - 7.  klassetrinn, i fagene samfunnsfag og media. Den vil egne seg godt i forbindelse med tematikk tilknyttet kulturmøter/-konflikter, oppvekst/familie. Filmstudieark som inneholder filminformasjon og forslag til ulike arbeidsoppgaver finner du HER.

Se filmen HER
   

Populær norsk tv - serie

”Dyrepasserne” er en herlig TV-serie for små og store. De seks første episodene ligger nå ute, og resten følger snart. Her møter vi både dyrepassere og dyr i Kristiansand Dyrepark. Massevis av ulike utfordringer står i kø, og dyrepasserne løser oppgavene på løpende bånd. Bli med bak fasaden i landets største dyrepark!

Du finner episodene
HER.

Kortfilm for bokorm

Filmo ønsker dere alle et godt nytt år, og vil innlede 2012 med å anbefale noen flotte kortfilmer som er laget etter kjente barnebøker.

Her finner vi fortellinger av forfatterer som Gro Dahle -  SNILL , Tor Bomann-Larsen - Turen  til  NordpolenOlavs  første  skitur   og   Lille  Sonjas store pappa, Kari Stai - Jakob og Neikob og i tillegg anbefales kortfilmen KråkebolleBilly, laget av Magnhild Winsnes.
 
 
 
 
 

Gubben & Katten og Nissemaskinen

Passer for alle aldre. Norsk tale. Spillefilm, 2005, 1t 14min


Det er snart jul, og katten Findus ønsker så inderlig at julenissen skal komme på besøk. Gubben Pettersen gjør alt han kan for at ønsket til Findus skal gå i oppfyllelse.

Les mer om filmen, og se den HER.
 

Her er en oversikt over filmer som omhandler jul som tema på ulike måter:

Caspers spøkelsesjul (Spillefilm 1t. 20min.)
Det vennlige spøkelset Casper skal feire jul i dette koselige og morsomme eventyret.
 
Norsk Films revy nr. 13: Norsk julerevy (Historisk. 9min.)
Filmrevyens julerevy er en kavalkade over alle forberedelser som gjøres før jul, både i arbeidslivet og i familien.

Handlefri: Drømmen om jul (Kortfilm. 1min. Filmstudieark tilgjengelig.)
Filmene er en del av en omfattende bevisstgjørende anti-reklamekampanje og er ypperlig egnet til å analysere reklamens makt, retorikk og estetikk.

Hjem til jul (Kortfilm. 4min.)
Gled noen denne julen - fortell dem du er lesbisk!

Når drømmene våkner
(Kortfilm. 26min.)
Tenk om alle ønskene kunne gå i oppfyllelse, om drømmene ble til virkelighet. Og tenk om dette skjedde i tida like før jul.

Reisen til julestjernen (Spillefilm. 1t 31min.)
Den klassiske norske julefilmen, hvor lille prinsesse Gulltopp forsvinner fra slottet på selveste julaften på jakt etter julestjernen.

Nest siste stopp (Kortfilm. 10 min.)
Det er julaften. En kvinne sitter alene i et venterom på en jernbanestasjon. På en liten radio hun har med seg spiller de julesanger.

Karl Bertil Jonssons julaften
(Kortfilm. 24min.)
Denne varme og humoristiske tegnefilmen er for lengst blitt en juleklassiker


Keeper`n til Liverpool

Norsk tale, spillefilm, 1t 27min.

Denne måneden anbefaler Filmo den prisbelønte norske filmen Keeper'n til Liverpool, regi Arlid Andresen. Vi blir kjent med Jo Idstad: 13 år, skolesmart og overbevist om at livet er livsfarlig. Filmen vant prisen for "Beste barnefilm" under Den internasjonale filmfestivalen i Berlin. Filmen passer for 5. - 7. trinn, i fag som omhandler norsk , religion, samfunnsfag, livssyn og etikk. Filmen er svært aktuell når undervisningen skal knyttes opp til tema som - tenår/skole og seksualitet, mobbing, oppvekst/familie.

Filmstudieark
Vi anbefaler at filmstudieark tas i bruk for å få mer ut av filmvisningen. De er hentet fra  Film & Kinos base hvor du kan du søke på filmtitler, klassetrinn, fag og tema for å få forslag til filmer som passer ditt behov. Filmstudieark tilknyttet Keeper´n til Liverpool er tilgjengelig her.

Se filmen HER


Tema: Mobbing

Mobbing er et problem i den norske skolen. Til tross for lover og regler, og mye mobilisering, er det hardt å motkjempe. Filmo vil gjerne bidra til å sette fokus på mobbing og har funnet frem til fem filmer som passer godt som igangsetter i samtalegrupper:



1. "Ædda Bædda" (7 min. 1.-5. trinn): Om å ta en liten hevn over plageåndene. "Dykk" (5 min. 2.-5. trinn): Sønnene til morens nye kjæreste er en plage for Joakim, og moren har nok med sitt. En sommerdag skjer det noe uventet som åpner øynene på alle. "Bulle bare bor her" (23 min. 6.-7. trinn): Bulle passer ikke inn blant de andre på skolen. Det er strenge krav til hva som er kult og ikke, og Bulle blir "droppet" av vennninen Tona for at hun skal passe inn blant de andre.



2. Pitbullterje
Spillefilm, 1t 25min. Passer best for 8.,9. og 10. trinn.
Filmen vant Amanda for Årets barne- og ungdomsfilm 2006. Nominert i hele 5 kategorier.
Filmstudieark tilknyttet filmen finner du her. Se filmen HER.






3.
Ungdommens råskap
Dokumentar, 1t 25min. Passer best for 10. trinn og videregående skole.
En observerende dokumentarfilm som følger elever ved 10. trinnet på Hauketo ungdomsskole utenfor Oslo de siste månedene før eksamen. Filmstudieark tilknyttet filmen finner du
her. Se filmen HER.



Elina - som om jeg ikke fantes

Finsk/Svensk tale, Norsk tekst. 1t 14min.

Filmo anbefaler denne rørende filmen om 9-årige Elina som protesterer mot en særdeles urettferdig behandling. I tillegg til å være en film om viktige tema som mot og selvrespekt, er det et lite stykke filmkunst. Den har vunnet priser på festivaler i Berlin, Malmø og Montreal. Filmen anbefales fra 4. til 8. klasse, i fag som - norsk, samfunnsfag og historie. Filmen berører flere temaer, blant annet: Mobbing, sorg, savn, språk og identitet.

Les fullstendig filmomtale HER.

Filmstudieark: Det anbefales at filmstudieark tas i bruk for å få mer ut av filmvisningen. Filmstudieark er forslag til pedagogiske opplegg tilknyttet filmer som er aktuelle å bruke i undervisning. Filmstudiearkene er hentet fra Film & Kino sin base hvor du kan du søke på filmtitler, klassetrinn, fag og tema for å få forslag på filmer som passer ditt behov.

Her finner du filmstudieark til Elina - som om jeg ikke fantes.

Se filmen HER


1. Bok og film!

Jørgen + Anne = sant, regissert av Anne Sewitsky. Filmen er basert på en av Norges mest populære barnebøker med samme navn fra 1984, skrevet av Vigdis Hjorth.

Den passer spesielt godt for elever på 5 - 7 trinn. Den tar opp viktige temaer som ofte opptar elevene, som for eksempel - vennskap, forelskelse, kravet om å være pen, mobbing og om det å bli tatt på alvor av de voksne.

Les mer her
Se filmen her

Filmstudieark

Det anbefales at filmstudieark tas i bruk for å få mer ut av filmvisningen. Filmstudieark er forslag til pedagogiske opplegg tilknyttet filmer som er aktuelle å bruke i undervisning. Filmstudiearkene er hentet fra Film & Kino sin base hvor du kan du søke på filmtitler, klassetrinn, fag og tema for å få forslag på filmer som passer ditt behov.
Her finner du filmstudieark til Jørgen + Anne = sant (Kilde: Film & Kino)


2. Prisbelønnet barne-dokumentarfilm

Vi er inne i en tid hvor mange begynner på skolen og i barnehagen, kanskje for første gang. Dette kan nok både oppleves som skummelt og spennende på samme tid.

Filmen Disa flytter til Japan er regissert av Benedicte Maria Orvung og følger en uredd og livsglad fireåring som må flytte til Japan med moren sin. Hun skal ikke bare begynne i ny barnehage, men også møte en helt ny kultur. Der snakker nemlig barna et helt annet språk, har merkelige navn og spiser rar mat med pinner. Hvordan skal dette gå?

Filmen har mottatt både prisen for beste dokumentarfilm og prisen 'Copenhagen Children's Film Award for Most Innovative Nordic Short or Documentary Film' under BUSTER Internasjonale Barnefilmfestival i Danmark i 2003.

Se filmen her
    

 

 

 


Mormor og de åtte ungene

Få bøker har skapt så mye glede for så mange som Anne-Cath. Vestlys fortellinger om mormor og de åtte ungene.

De kjente og kjære filmatiseringene: Mormor og de åtte ungene i byen(1977) og Mormor og de åtte ungene i skogen (1979) er også blant norsk barnefilms største suksesser. De er fremdeles aktuelle, underholdende og minst like sjarmerende den dag i dag.

Filmstudieark

I tillegg til at filmene nå er tilgjengelig, anbefaler vi også at filmstudieark tas i bruk for å få mer ut av filmvisningen.

Filmstudieark til Mormor og de åtte ungene i byen.

Filmstudieark til Mormor og de åtte ungene i skogen.

Filmstudieark er forslag til pedagogiske opplegg tilknyttet filmer som er aktuelle å bruke i undervisning. Det blir laget ark til forskjellige klassetrinn, inkludert barnehager og videregående skoler. Undervisningsmaterialet gir informasjon om selve filmen, tematisk bakgrunnsmateriale og forslag til spørsmål og arbeidsoppgaver. Filmstudiearkene er hentet fra Film & Kino sin base hvor du kan du søke på filmtitler, klassetrinn, fag og tema for å få forslag på filmer som passer ditt behov

 


Det er sjelden en kjedelig dag hos Gubben og Katten!

 

Gubben og Katten - Glemligheter

Hva med å lage en Gubben og Katten-dag på biblioteket? Bruk filmen til å få barna til å bli interssert i bøkene, og kanskje ha en liten høytlesning også? Sven Nordqvists sjarmerende billedbøker har blitt til en rekke trivelige tegnefilmer. "Gubben og Katten – Glemligheter" er den fjerde filmen om den enslige bonden og den rampete katten hans, Findus."Gubben og katten – Glemligheter" er en film for de aller minste. Den er solid og skikkelig laget, og ungene vil nok kose seg like mye med denne som med bøkene.” (Aftenposten).

 



Tilbake til forsiden