Hustruer

Hustruer

Hustruer
Anbefalt aldersgrense 12 år
Hustruer er en norsk dramafilmkomedie fra 1975 regissert og skrevet av Anja Breien. Hovedrollene spilles av Anne Marie Ottersen, Katja Medbøe og Frøydis Armand.

Dette er den første hustrufilmen som omhandler Mie, Kaja og Heidrun. De tre venninnene møtes på en tiårsfest etter folkeskolen. Etter festen starter jentene en tredagers rangel og stikker fra mann, unger og jobb noen dager.

Hva skjer om jenter begynner å oppføre seg som mannfolk? Om de gikk på rangel i stedet for å gå hjem? Om de gav blaffen i innkjøp og oppvask og overlot til mannen å skofte jobben for å ta seg av bleievask og barnevakt- problemer? Hva om det simpelthen ble alminnelig at jenter gikk på byen for å sjekke mannfolk? Hva om det ble god tone at jenter begynte å oppfatte menn som fornøyelsesobjekter vurdert utelukkende etter utseende?

En viktig og morsom film laget i midten av kvinnetiåret. I 1985 og 1996 kom de to neste hustru-filmene, hvor vi følger de samme jentene ti og tyve år senere.

Hustruer kan beskrives som en kvinnepolitisk dramakomedie og traff både kritikerne og publikum i Norge da den ble lansert på selveste kvinneåret. Den ble en sensasjon på den norske filmfestivalen i Hamar i 1975. Den satte tingene på hodet, og en lang rekke vedtatte «sannheter» om kvinnens plass og hennes rolle i familien og samfunnet utleveres - om ikke til latter, så til en stille, småinfam humring. Den er i ettertid regnet som en av de mest populære og slitesterke norske filmene noensinne.
Anja Breien 75 år - portrettintervju
Ansvarlig distributør:
Norgesfilm AS

Denne filmen kan benyttes til PRIVAT VISNING SAMT VISNING I INSTITUSJONER OG ORGANISASJONER, herunder visning i undervisning og i bibliotek. Det er forbudt å vise filmen i all annen offentlig sammenheng. Enhver form for kopiering av filmen er forbudt. Ulovlig kopiering av film eller musikk og all uautorisert bruk av filmen er straffbart og vil føre til krav om erstatning.

Medietilsynet
Tono
Musikken er gjengitt i henhold til avtale med TONO/NBC.