Gállok – Kampen om sameland

Gállok – Kampen om sameland

Gállok – Kampen om sameland
Anbefalt aldersgrense 6 år
Et stort svart hull truer Tor og hans familie. Et gruveselskap planlegger å åpne en ny gruve der de bor i Gállok. Stedet der Tor vokste opp i uberørt natur og der samene har reinen. Samtidig innser Tors gamle venn Kjell at han står overfor nye muligheter. Jobber og virksomhet kan komme tilbake til Jokkmokk. Snart står de på hver sin side av konflikten og refererer til deres samiske røtter for å legitimere deres sak. En dokumentar om kampen mot gruvedrift og utviklingen av leteselskaper i Sverige og Sapmi. En kamp som føres mot Sveriges mineralpolitikk, generelt i Sverige, men spesielt i Sapmi, hvor mineralene blir donert til venturekapitalister som ønsker å utvide sin allerede store formue.

Filmen gjenspeiler også effekten av Sveriges handlinger for å dele den samiske befolkningen og lokalsamfunnet i forskjellige grupper. Noen har blitt tvunget til å forlate sine samiske røtter og bli svensker. Hvem har rett til å kalle seg samisk?

Ansvarlig distributør:
Norgesfilm AS

Denne filmen kan benyttes til PRIVAT VISNING SAMT VISNING I INSTITUSJONER OG ORGANISASJONER, herunder visning i undervisning og i bibliotek. Det er forbudt å vise filmen i all annen offentlig sammenheng. Enhver form for kopiering av filmen er forbudt. Ulovlig kopiering av film eller musikk og all uautorisert bruk av filmen er straffbart og vil føre til krav om erstatning.

Medietilsynet
Tono
Musikken er gjengitt i henhold til avtale med TONO/NBC.