Abort – en menneskerett?

Abort – en menneskerett?

Abort – en menneskerett?
Anbefalt aldersgrense 9 år
Abort har alltid forekommet og fortsetter å forekomme enten de er tillatt eller forbudt.
Spørsmålet om fri abort som en menneskerettighet har på mange måter blitt en debatt om først og fremst kvinners friheter og rettigheter og dermed hva våre demokratiske friheter og rettigheter, uavhengig av kjønn, bør omfatte.
Strengere lover, påvirkning fra religioner og konservative krefter i land som USA og Polen driver utviklingen av fri abort i en annen retning. USAs høyesterett opphevet en lov i juni 2022 kjent som «Roe v. Wade» – en lov som har forhindret landets delstater fra å innføre abortforbud siden 1973.

En av faktorene som for 40 år siden førte til at Sverige vedtok loven om fri abort, var at svenske kvinner dro til Polen, hvor abort var tillatt. Siden den gang har den katolske kirke økt sin makt i Polen. I det samme landet som svenske kvinner dro til på 1960-tallet for å ta abort, er abort stort sett forbudt i dag. Og i mange land gjøres det gjentatte forsøk på å begrense abortloven, også i Sverige.

Vi skal se nærmere på hvordan abortspørsmålet så ut historisk og hvordan det ser ut i dag og hva endringer i abortloven innebærer.
Undervisningsopplegg (svensk)
Ansvarlig distributør:
Norgesfilm AS

Denne filmen kan benyttes til PRIVAT VISNING SAMT VISNING I INSTITUSJONER OG ORGANISASJONER, herunder visning i undervisning og i bibliotek. Det er forbudt å vise filmen i all annen offentlig sammenheng. Enhver form for kopiering av filmen er forbudt. Ulovlig kopiering av film eller musikk og all uautorisert bruk av filmen er straffbart og vil føre til krav om erstatning.

Medietilsynet
Tono
Musikken er gjengitt i henhold til avtale med TONO/NBC.